Авторизация

Вісті з Полтави - Біленький розповів про фіаско заколотників, а Каплін про віагру для імпотентної облради


Вісті з Полтави - Біленький розповів про фіаско заколотників, а Каплін про віагру для імпотентної облради

Анатолій Ханко, Євгеній Холод, Олександр Біленький та Роман Товстий | Фото Миколи Лисогора

«Полтавщина» спробувала узагальнити політичну ситуацію після сьогоднішнього провального засідання облради


Після оголошення про те, що сесія не відкрилася, Олександр Біленький надав загальне інтерв’ю для ЗМІ, у якому заявив про плани сформувати сталу і робочу більшість, яка б розподілила перевиконання бюджету в липні цього року. Голова облради також повідомив, що Полтавська ОДА оперативно тримає ситуацію в області на контролі. Хіба що є проблеми із заборгованостями по зарплатам в Кременчуцькому та Диканському регіональних ландшафтних парках.



Також він анонсував зустріч із усіма головами фракцій, щоб переформатувати бюджетну депутатську комісію, з якої увесь конфлікт і розпочався. Принаймні, у публічній площині. Нова бюджетна комісія, на думку Олександра Біленького, буде приймати економічні, а не політичні рішення.




Олександр Біленький

Вже «Полтавщині» Олександр Біленький повідомив, що його колеги, які виступають за його відсторонення, просто не мають необхідних голосів для цього, тому дата проведення сесії кардинально на це не впливає. Також, на його думку, не є принциповим хто саме буде ініціатором подальших скликань ради:



— Депутати двома третинами можуть й самі скликати сесію, я піду їм назустріч і не буду блокувати цей процес. Прийду на сесію і зареєструюсь. Однак все це, як і сьогодні, завершиться для них фіаско... Я планував перед парламентськими виборами зробити паузу у скликанні сесій, щоб парламентська кампанія не впливала на роботу депутатів. Однак, бачите, окремі депутати вже включились в цей процес. Можу назвати окремі прізвища: це відомий булочник Руслан Ляшко, який хоче обратися до парламенту в 148-му окрузі. Це Фахраддін Мухтаров, якого я поважаю і який найбільше набрав голосів серед фракції на останніх виборах в облраду... Розраховую, що ми зберемося у липні, щоб розподілити кошти і продовжити нормальну роботу, усі ж притомні люди.



Сьогодні група депутатів, які виступають за відсторонення керівництва облради заявили, що зрив сесії — це умисний крок Олександра Біленького, щоб уникнути відповідальності за порушення регламенту та законів України. Депутати-опозиціонери налаштовані самі провести сесію та провести необхідні голосування.




Сергій Каплін | Фото: Олександр Сенько

Народний депутат Сергій Каплін, як лідер СДП, який розраховує на призначення головою облради Сергія Мамояна, говорить, що поки не може говорити про наявність 43 необхідних голосів, але має спеціальну «віагру» для імпотентної обласної ради, яка наразі паралізована. Також він повідомив, що чекає на соціалізацію бюджету, адже область має фактично 2 бюджети, один із яких це рентні платежі, які змінами до законів ініціював Сергій Каплін.



Пофракційний аналіз ситуації



Якщо оцінити розклад сил по кожній фракції, то маємо наступну конфігурацію «За» і «Проти» Олександра Біленького:


 «БПП «Солідарність» — обрано 15 депутатів. На засіданні фракції виключили зі складу 5 депутатів. Це Ірина Степаненко, Фахраддін Мухтаров, Віталій Кабачок і Юрій Тимоха, Петро Ворона. Останній при цьому не належить до умовної групи Ірини Степаненко. Він готовий проголосувати за зміну керівництва ради (окрім, можливо, Анатолія Ханка), але не готовий призначати нове керівництво. Відмітимо, що Андрій Пісоцький, який спочатку підтримував відставку Біленького, наразі змінив думку. Можливо, через критику проекту Полтавського аеропорту.
ВО «Батьківщина» — 13 депутатів. Голова обласної організації «Батьківщини» Руслан Богдан налаштований, щоб фракція працювала в опозиції до Біленького, однак відбувається протилежне. Тому у Руслана Богдана і Євгена Холода, який контролює фракцію, є конфлікт. За відставку Біленького готовий голосувати тільки один «батьківщинівець» — Андрій Сімонов. Під питанням депутати В’ячеслав Мінязєв та Дмитро Спатар.
Радикальна партія Олега Ляшка — 8 депутатів. Можливо, готова голосувати за відставку уся фракція. Точно проти Біленького — депутати Калюжний, Савченко, Ляшко. Позафракційний Руслан Рогов (обраний від РПЛ) буде проти відсторонення керівництва облради.
УКРОП — 8 депутатів. Сергій Соловей не контролює більшості фракції. Хоча є ймовірність, що голоси за відставку будуть. Винятком може стати депутат Володимир Барчук, який налаштований утриматись.
СДП (на момент обрання «Партія простих людей Сергія Капліна») — 8 депутатів. Якщо фракція отримає задоволення своїх вимог, то може відбутися позитивне голосування за відставку Біленького. Можливо, без голосу Михайла Бугрія, який працює у Полтавській ОДА.
ВО «Свобода» — 7 депутатів. За винятком позафракційного Віталія Бабака та Віктора Щурова фракція не підтримуватиме відставку.
Аграрна партія України — 7 депутатів. Ситуація неоднозначна, можливо фракція може дати 2-3 голоси за відставку.
Рідне місто — 6 депутатів. Особисте несприйняття лідером фракції Олександром Удовіченком особи Ірини Степаненко, яка є головним ініціатором зміни керівництва, впливає й на позицію фракції — «РМ» налаштоване утримуватись.
Опозиційний блок — 6 депутатів. Попри нормальну співпрацю із ОДА та облрадою після відставки голови ОДА та обрання нового Президента України, фракція нарешті вирішила відповідати назві і готова проголосувати за відставку.
Відродження — 6 депутатів. Жоден із депутатів не налаштований голосувати за відставку. Тут є аргумент, що Оксана Черкас, як висуванка партії, очолює апарат облради. Інший фактор — відсторонення з посади голови бюджетної комісії Михайла Бондара, обраного від цієї політичної сили.

Якщо порахувати, то маємо орієнтовно 40 голосів за відсторонення при необхідних 43-х.



При цьому потрібно мати на увазі й те, що якщо навіть депутати назбирають необхідні голоси за відставку Олександра Біленького та його заступників, то немає розуміння: кого саме обрати замість них? Все це тісно переплетено в клубку амбіцій та можливих політичних наслідків. Наприклад, якщо фракція СДП в облраді проголосує проти заступника-свободівця Анатолія Ханка, то, можливо, це буде мати наслідки на рівні міської ради, де партії сприймають один одного у якості партнерів.



Проміжні висновки



Сьогоднішнє скликання Олександром Біленьким позачергової сесії (хоча він мав строк в 14 днів після направлення підписів) — схоже на тролінг його опонентів. Мовляв, ви просите скликати сесію — я готовий це зробити будь-якого дня.



Щоправда, плани на нормалізацію роботи облради та мирний розподіл перевиконання бюджету — можуть бути тільки планами. Наші політики чітко уловлюють загальний запит у суспільстві на зміни. Фактор позачергових парламентських виборів тільки підживлюватиме фронду Олександру Біленькому.



Тому поки на Полтавщині — не так стабільно, як весело.


Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?