Авторизация

Які новації очікувати онкологічним пацієнтам у сфері забезпечення безоплатною діагностикою та лікуванням?

Які новації очікувати онкологічним пацієнтам у сфері забезпечення безоплатною діагностикою та лікуванням?
Попри повномасштабну війну держава продовжує розширювати доступ українців до безоплатних діагностики та лікування онкологічних хвороб.
Так 5 травня відбувся онлайн брифінг Медичних закупівель України, де були висвітлені новації у діагностиці та лікуванні онкологічних хвороб, що очікуються у найближчі роки.
Також було розглянуто ситуацію з лікуванням раку в Україні на поточний момент, застосування ядерної медицини для діагностики онкозахворювань, доступ пацієнта до інформації стосовно ліків та нові підходи до забезпеченості лікарень медичними товарами, в тому числі для пацієнтів з онкологією.
Спікерами брифінгу виступили Едем Адаманов, генеральний директор Медичних закупівель України (МЗУ), Катерина Некрасова, заступниця гендиректора з управління клієнтським досвідом та міжнародної взаємодії МЗ та Максим Палій, в.о. керівника клініки радіології ДНП «Національний інститут раку».
Брифінг розпочав генеральний директор МЗУ, Едем Адаманов. Він розповів яке саме безоплатне лікування онкологічних захворювань доступне для українців та яка роль медичних закупівель у цьому.
Так за словами Адаманова роль МЗУ полягає у забезпеченні процесу від збору потреб до поставки лікарських засобів в медичний заклад з наступним їх безплатним забезпеченням пацієнтів.
Сьогодні до безоплатних ліків відносять понад 200 унікальних позицій, як у дорослій, так і у дитячій онкології. Бюджет 2024 року на закупівлю ліків та медичних виробів для дітей та дорослих з онкологією становить 2,3 мільярда.
Також було акцентовано на появі нової можливості, а саме за кошти державного бюджету укладати довгострокові договори, у випадку з онкологією на 3 роки.
"Якщо ми говоримо про онкологію, то це трирічні контракти, і ми чесно вважаємо це величезною перемогою, тому що це знижує ризик переривання лікування. Пацієнти завжди матимуть доступ до лікування", - сказав він.
Адаманов уточнив, що, згідно з трирічними контрактами, щорічно обиратимуть ту кількість лікарських засобів, яка доступна в межах фінансування.
Також це зменшує дефіцит ліків та забезпечує безперебійний доступ до лікування пацієнтів. Також зменшуються адміністративні витрати. Так якщо раніше проводилися тендери кожного року з можливим оскарження цих процедур, існували ризики затримки постачання лікування для пацієнтів.
Окремо постало питання чи планує держава окрім ліків закупляти медичне обладнання для лікування онкологічних хвороб? Держава інвестує достатньо багато коштів у медичне обладнання. Незабаром Національний інститут раку, враховуючи свою готовність поповниться лінійним прискорювачем. Водночас в інших регіонах України також є медзаклади, які вже готові до прийому обладнання.
Перші з 15 закуплених у 2023 році за кошти держбюджету лінійних прискорювачів буде поставлено наприкінці червня.
За словами Максима Палія, в.о. керівника клініки радіології ДНП «Національний інститут раку», в Україні є комплексна проблема з наданням саме променевого лікування. Тобто в деяких регіонах країни хворі опромінюються все ще неякісно. ПЕТ-КТ в країні дуже мало, близько 5. Звідси й випадки незадовільного результату лікування, що впливає на якість життя хворого.
Щодо комп’ютерних томографів, то в Україні даний тип діагностики доступний в широкому доступі. А в деяких регіонах є досить сучасні пристрої.
Також було відзначено, що більшість радіологічних установ використовує європейські протоколи лікування. А основними ж методами контролю лікування відбувається за допомогою КТ, УЗД, МРТ та ПЕТ-КТ, щодо останнього, то на жаль з чергою на три місяці.
Доступність ліків у лікарні для пацієнтів
Для пацієнтів в доступності є сайт МЗУ, де він може перевірити поведені закупівлі, ознайомитися з поширеними питаннями чи подати запит. Катерина Некрасова розповіла детальніше про сайт МЗУ та акцентувала саме на каталозі безоплатних ліків та мед виробів. Якщо для певної лікарні відсутній необхідний для пацієнта мед виріб чи лікарський засіб, можливо провести перерозподіл з іншим медичним закладом, де ці ліки є в наявності. Це відбувається саме на рівні лікарень в офіційному порядку, а не пацієнта.
Рівномірний доступ пацієнтів до лікування онкології
За словами Некрасової під час повномасштабного вторгнення вдалося змінити механізм розподілу ліків. На це вплинув фактор міграції пацієнтів. Так протягом трьох місяців відбувається моніторинг медичного закладу на рахунок темпу споживання того чи іншого препарату. При інтенсивному використанні просто відбувається довезення засобів.



Новые статьи:


Національна служба здоров’я України направила 63 запити до медзакладів для проведення планового моніторингу у перш …" >НСЗУ проведе плановий моніторинг у 63 медзакладах

Также интересно посмотреть:


Інноваційний препарат для запобігання ВІЛ, який застосовується внутрішньом'язово вже доступний в Україні. Ця терапія …" >Поява інноваційного препарату для запобігання ВІЛ в Україні
Фахова реабілітаційна допомога із відновлення чи розвитку навичок, необхідних для повсякденного функціонування та активн …" >Яка особливість проходження реабілітації в стаціонарі за ПМГ-2024?
Часто пацієнти та їхні рідні запитують, чи можна отримувати безоплатні “Доступні ліки” в стаціонарі. Або, чи …" >Чи можна отримувати “Доступні ліки” в стаціонарі? Коментарі НСЗУ
На 2025-й рік Національна служба здоров'я планує впровадити елементи селективного контрактування. Це означає, що не …" >Де пологи та інсульти НСЗУ більше оплачувати за держкошт не буде?
До сімейного лікаря можна звернутись не лише зі скаргами на фізичне здоров’я, а й на ментальне. Починаючи з кінця …" >Які безоплатні послуги з ментального здоровʼя можна отримати у сімейного лікаря?



Разместить пресс-релиз

Рубрикатор


Новости медицины



Мероприятия



Интересные факты



Новости портала



Блог

СТАТЬИ ПАРТНЕРОВ

05 Июня
71
Стоматологічні клініки: які поширені та особливі процедури в них доступні
in
Стоматология

03 Июня
82
Жизнь после 60: причины выбрать частный дом престарелых
in
Полезное

29 Мая
93
Когда чистить зубы: до или после завтрака
in
Стоматология

27 Мая
93
Где покупать билеты на концерты
in
Полезное

27 Мая
90
Что стоит делать, если сильно выпадают волосы?
in
Полезное
Посмотреть все...
СТАТЬИ О ЗДОРОВЬЕ

06 Июня, 2024
57
Ентерит: основні симптоми запалення тонкої кишки
in
Гастроэнтерология
[img]http://zdorov-info.com.ua/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/comprofiler/hematoma.jpg&w=80&h=60&zc=1[/img]

06 Июня, 2024
58
Основні методи лікування гематоми під нігтем
in
Дерматовенерология

06 Июня, 2024
53
Алергічна реакція на укус комахи: основні симптоми та методи лікування
in
Аллергология

03 Июня, 2024
49
Натрій: основні симптоми дефіциту та надлишку солі в організмі
in
Диетология и питание

01 Июня, 2024
57
Гідросальпінкс: основні симптоми блокування маткової труби
in
Акушерство, гинекология
Посмотреть все...
НОВОСТИ МЕДИЦИНЫ

06 Июня, 2024
141
НСЗУ проведе плановий моніторинг у 63 медзакладах

06 Июня, 2024
157
Які новації очікувати онкологічним пацієнтам у сфері забезпечення безоплатною діагностикою та лікуванням?

06 Июня, 2024
114
Поява інноваційного препарату для запобігання ВІЛ в Україні

03 Июня, 2024
240
Яка особливість проходження реабілітації в стаціонарі за ПМГ-2024?

03 Июня, 2024
242
Чи можна отримувати “Доступні ліки” в стаціонарі? Коментарі НСЗУ
Посмотреть все...
МЕРОПРИЯТИЯ

07 Июня, 2024
127
Інтегрований підхід, безперервність та якість – ключові аспекти відновлення послуг з охорони здоров’я на рівні громади
in
Мероприятия

03 Июня, 2024
194
21– 23 травня у Львові відбувся 28-ий медичний Форум та спеціалізована виставка «ГалМЕД»
in
Мероприятия

08 Мая, 2024
358
XXVIII Медичний Форум та XXVIII спеціалізована виставка «ГалМЕД»
in
Мероприятия

28 Марта, 2024
445
Конгрес «Cиндром Полікістозних Яєчників» СПКЯ 25-26 листопада 2024 року
in
Мероприятия

28 Марта, 2024
697
Європейська конференція з репродукції, фертильності та гінекології - 23 вересня 2024 р
in
Мероприятия
Посмотреть все...
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?