Авторизация

Які медичні послуги надаються безоплатно за пакетом первинної меддопомоги?

Які медичні послуги надаються безоплатно за пакетом первинної меддопомоги?
Майже 32 млн українців обрали свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Декларації укладено із понад 25 тис. лікарями, які надають первинну медичну допомогу. НСЗУ нагадує, що гарантується пацієнтам безплатно за пакетом “Первинна медична допомога”.
Консультації та спостереження у сімейного лікаря є безоплатними для людини, яка підписала декларацію. Внутрішньо переміщені особи можуть звертатися до найближчого центру надання первинної медичної допомоги навіть не маючи декларації за місцем свого нового перебування. Ці медичні послуги оплачує Національна служба здоров’я України.
В межах пакета безоплатним для пацієнта є наступні медичні послуги:
динамічне спостереження за станом здоров’я пацієнтів, в тому числі із діагностованими хронічними захворюваннями;
діагностика та лікування найбільш поширених інфекційних та неінфекційних хвороб, травм, отруєнь, патологічних і фізіологічних станів;
лабораторна (загальні аналізи крові та сечі, глюкоза, холестерин, швидкі тести) та інструментальна (ЕКГ, обстеження з контролю функціональної роботи легень, вимірювання гостроти зору, огляд зовнішнього слухового ходу та барабанної перетинки) діагностика;
спостереження за жінкою з неускладненим перебігом вагітності та (у разі потреби) направлення її до акушера-гінеколога;
скринінг на виявлення розладів психіки та поведінки. За необхідності та згоди пацієнтів направлення до психіатра чи нарколога;
профілактика, діагностика та раннє виявлення соціально-небезпечних хвороб (ВІЛ, туберкульоз, гепатити, інфекції, що передаються статевим шляхом тощо)
вакцинація дітей і дорослих за Національним календарем щеплень, в тому числі надання рекомендацій щодо проведення вакцинації проти COVID-19;
консультації щодо здорового способу життя, наслідків нездорового способу життя, важливості відмови від куріння та ризиків зловживання алкоголем, важливості збільшення фізичної активності та здорового харчування, вакцинації, підтримки психічного здоров’я;
надання окремих послуг паліативної допомоги дорослим та дітям;
виписка рецептів на ліки, в тому числі “Доступні ліки”, інсулін;
видача е-направлень для проведення необхідних клініко-лабораторних та інструментальних досліджень, консультацій;
видача довідок, медичних висновків про тимчасову непрацездатність, направлень для проходження медико-соціальної експертизи, а також лікарських свідоцтв про смерть тощо.
Повний перелік безоплатних послуг та вимоги до закладів, які надають допомогу в межах пакета “Первинна медична допомога” можна переглянути на сайті НСЗУ в розділі “Вимоги ПМГ 2024” (п. 12).
Також можливо спостерігатись у приватній клініці безоплатно та як знайти сімейного лікаря, з яким укласти декларацію. Але якщо приватний центр чи лікар-ФОП має договір з НСЗУ за пакетом “Первинна медична допомога” та пацієнт або пацієнтка уклали декларацію з лікарем цих медичних закладів. Адже перелік безоплатних послуг чітко визначений і є однаковим як для комунальних, так і приватних закладів та лікарів-ФОП, які уклали договір з НСЗУ.
Обрати лікаря, з яким можна укласти декларацію, за допомогою дашборда НСЗУ - “Електронна карта місць надання первинної медичної допомоги”. На ньому міститься інформація про кількість надавачів (закладів первинки), які підписали договір із НСЗУ, та про кількість укладених декларацій. Цей дашборд також допоможе знайти лікаря, з яким можна укласти декларацію.
Також підказати номер телефону та адресу найближчого закладу ПМД зможе контакт-центр НСЗУ. Телефонуйте за номером 16-77 у робочі дні з 9 до 18.00.
Варто зауважити, що сімейний лікар, терапевт або педіатр може призначити ліки та виписати на них е-рецепт при таких станах:
серцево-судинні захворювання;
цукровий діабет 2 типу;
бронхіальна астма;
хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ).
Однак у жодному разі сімейний лікар не виписує е-рецептів на ліки, необхідні пацієнтам у посттрансплантаційному періоді.
Також лікар, який надає первинну медичну допомогу, може виписати е-рецепт на знеболювальне паліативним пацієнтам зі злоякісними новоутворенням та больовим синдромом, на тест-смужки для визначення рівня глюкози в крові пацієнтам з цукровим діабетом І типу.
При інших захворюваннях чи станах потрібно спочатку отримати план спостереження лікаря-спеціаліста, який також може виписати перший рецепт, а далі, маючи призначення, за е-рецептом можна звертатися і до сімейного лікаря.
Ваш сімейний лікар є найпершим порадником у всіх питаннях, пов'язаних зі здоров’ям. Якщо ж проблеми зі здоров’ям пацієнта вимагають компетенцій відповідного вузькопрофільного фахівця, то сімейний лікар порадить звернутися саме до такого лікаря. Наприклад, психіатра чи невролога.
Інший шлях — звернутись до центру надання первинної медичної допомоги, який має договір з НСЗУ за пакетом “Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги”.



Новые статьи:


Міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко висловив стурбованість щодо роботи військово-медичних комісій в столиці України, і …" >Очільник МОЗ назвав причину перевірка ВЛК у Києві
Розробники чатбота «Буду мамою» презентують новий функціонал сервісу. Користувачі зможуть дізнатися, скільки …" >Вагітність без корупції: як НСЗУ допомагає майбутнім матерям?
Тепер на дашборді “Оплати надавачам послуг медичної допомоги за програмою медичних гарантій та за договорами про р …" >На дашборді з оплати надавачам мед послуг було покращено функціонал: деталі
Ірпінь. 3 березня. В одному з будинків пролунав вибух. Поліція оточила будинок. " >Постфронтова депресія у подіях одного дня
Екстрена медична допомога входить до Програми медичних гарантій у 2024 році та є безоплатною. Вона надається усім, хто с …" >За яких підстав працівники екстреної медичної допомоги приїжджають на виклик?

Также интересно посмотреть:


Медичну допомогу при гострому інфаркті міокарда покриває Програма медичних гарантій. Людина з підозрою на інфаркт отриму …" >Яке типи лікування безоплатне при інфаркті у 2024 році?
Безбар’єрність часто помилково асоціюється лише з подоланням фізичних перешкод — облаштуванням пандусів і пі …" >Виклик бригади екстреної допомоги за допомогою смс: коли впровадження стане доступним?
В Україні діагностуватимуть туберкульоз за допомогою штучного інтелекту. " >В Україні тепер для діагностики туберкульозу використовують штучний інтелект: деталі
Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо державного регулюв …" >Закон щодо обігу медичного канабісу в Україні було підписано: деталі
Саме на цьому наголосив міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко під час робочого візиту в Кіровоградську область. Очільник …" >Очільник МОЗ: реабілітація в кожній кластерній лікарні має бути безоплатна, якісна та доступна



Разместить пресс-релиз

Рубрикатор


Новости медицины



Мероприятия



Интересные факты



Новости портала



Блог

СТАТЬИ ПАРТНЕРОВ

14 Марта
56
Перші ознаки інфаркту у людей похилого віку
in
Здоровый образ жизни

12 Марта
63
Правильный уход за кожей после татуировки: советы и рекомендации
in
Здоровый образ жизни

12 Марта
63
Лечение алкоголизма в Одессе – профессиональный подход и гарантии
in
Наркология

11 Марта
75
Корейские импланты Osstem Implant: этапы установки
in
Стоматология

11 Марта
83
Що таке детоксикація?
in
Здоровый образ жизни
Посмотреть все...
СТАТЬИ О ЗДОРОВЬЕ

06 Марта, 2024
78
Дисліпідемія: основні симптоми високого рівня жирів в крові
in
Эндокринология

06 Марта, 2024
88
Основні симптоми харчової алергії
in
Аллергология

05 Марта, 2024
95
Медичні меблі: рейтинг виробників україни, як правильно вибрати та купити меблі?
in
Здоровый образ жизни

04 Марта, 2024
86
Дефіцит гормону росту: основні симптоми та методи лікування
in
Педиатрия

03 Марта, 2024
80
Гіпертрофічні рубці: основні причини та методи лікування
in
Дерматовенерология
Посмотреть все...
НОВОСТИ МЕДИЦИНЫ

06 Марта, 2024
406
Очільник МОЗ назвав причину перевірка ВЛК у Києві

06 Марта, 2024
416
Вагітність без корупції: як НСЗУ допомагає майбутнім матерям?

04 Марта, 2024
307
На дашборді з оплати надавачам мед послуг було покращено функціонал: деталі

04 Марта, 2024
336
Постфронтова депресія у подіях одного дня

03 Марта, 2024
345
За яких підстав працівники екстреної медичної допомоги приїжджають на виклик?
Посмотреть все...
МЕРОПРИЯТИЯ

06 Марта, 2024
323
Міжнародна виставка та конференція REBUILD UKRAINE: HEALTH & REHABILITATION
in
Мероприятия

29 Февраля, 2024
206
Програма «Доступні ліки»: які пріоритети розвитку у 2024 році
in
Мероприятия

09 Февраля, 2024
246
XIII стоматологічна виставка «Дентал-ЕКСПО»
in
Мероприятия

09 Февраля, 2024
365
XXVIII Львівський медичний Форум та XXVIII медична виставка «ГалМЕД»
in
Мероприятия

17 Января, 2024
521
Провідні лікарі і науковці представили погляд на критерії вибору противірусного препарату
in
Мероприятия
Посмотреть все...
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?