Авторизация

Чи безоплатна в Україні перевірка на цукровий діабет?

Чи безоплатна в Україні перевірка на цукровий діабет?
14 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом. За даними Міжнародної діабетичної федерації, пів мільярда дорослих уже зараз живуть з цукровим діабетом, а за прогнозами, до 2030 року їх кількість може зрости до 700 мільйонів.
У рамках заходів до Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом, перший заступник міністра охорони здоровʼя Олександр Комаріда та керівниця директорату медичних послуг МОЗ Олександра Машкевич здали кров на визначення рівня глюкози в Українському науково-практичному центрі ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗ України.
Нагадується, що кожен українець, який уклав декларацію з лікарем первинної медичної допомоги (ПМД), має право отримати безоплатно низку лабораторних діагностичних досліджень та швидких тестів, у тому числі тест на визначення рівня цукру в крові.
Так, у сімейного лікаря можна безоплатно зробити аналізи, які входять до переліку безоплатних медичних послуг на первинці, зокрема загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, перевірку рівня глюкози та загального рівня холестерину. При цьому внутрішньо переміщеним особам для отримання первинної меддопомоги декларація не потрібна.
Для проведення лабораторних досліджень лікар виписує направлення на аналіз та скеровує пацієнта до лабораторії. Пробірку для аналізу крові, рукавички, шприц, спиртову серветку/вату/спирт тощо пацієнт НЕ МАЄ оплачувати додатково. Усі витратні матеріали входять до вартості послуг ПМД, які оплачує за договором Національна служба здоров’я України (НСЗУ).
Актуальний перелік безоплатних медичних послуг за програмою медичних гарантій доступний на сайті НСЗУ у розділі «Вимоги ПМГ 2022»
Також відмічається, що попри війну в Україні продовжує діяти програма «Доступні ліки», за якою українці можуть отримати необхідні ліки безоплатно або з невеликою доплатою. До програми входять, зокрема, і лікарські засоби проти діабету І типу (інсулінозалежний) та II типу, а також нецукрового діабету.
Знайти аптеку, яка відпускає препарати за програмою «Доступні ліки» допоможе оператор контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Також аптеки, які беруть участь у програмі реімбурсації, можна впізнати візуально. Вони мають на дверях наліпку «Тут є “Доступні ліки”», а ті, де можна отримати інсулін, мають наліпку «+Інсуліни».
Наявність інсуліну в аптечних закладах можна перевірити за допомогою сервісів tabletki.ua та geoapteka.ua. Перед тим, як прямувати до певної аптеки, варто зателефонувати й дізнатися години її роботи та точну наявність інсуліну.
Крім того, в українські лікарні препарати інсуліну постачають як гуманітарну допомогу, тому пацієнти мають змогу отримати їх безоплатно у пунктах видачі ліків. Щоб дізнатися адресу найближчого пункту, де видають інсуліни, слід звернутися до регіонального підрозділу охорони здоров’я.



Также интересно посмотреть:


Міністерство освіти й науки затвердило стандарт вищої освіти магістерського рівня за спеціальністю 226 «Фармація, …" >Затвердження стандарту підготовки магістра за спеціальністю «Фармація, промислова фармація»: деталі
Сьогодні, 12 листопада відзначається Всесвітній День боротьби з пневмонією, тож НСЗУ розповідає про лікування цього захв …" >Особливості безоплатного лікування пневмонії у Програмі медичних гарантій
В Україні упродовж цього року 96 дитячих лікарень отримали від Національної служби здоров'я понад 6,5 млрд грн за Пр …" >Дитячі лікарні повинні посилити власну спроможність: коментарі очільника МОЗ
МОЗ спільно з Мінветеранів на робочій зустрічі обговорили питання надання медичної та реабілітаційної допомоги як складо …" >Які медичні послуги будуть доступними для ветеранів?
Бюджет 2023 року – це бюджет країни, яка воює і 90% коштів йдуть саме на оборону. Лише 10% – це інші витрати …" >Чи вистачить коштів для медиків наступного року? Деталі прийнятого бюджету



Разместить пресс-релиз

Рубрикатор


Новости медицины



Мероприятия



Интересные факты



Новости портала



Блог

СТАТЬИ ПАРТНЕРОВ

04 Ноября
135
Как организовать купание новорожденного
in
Здоровье ребенка

01 Ноября
166
Близорукость – приговор или нет
in
Диагностика и лечение

27 Октября
221
Боремся с жаром у ребёнка: режим питания
in
Здоровье ребенка

18 Октября
250
Где выгодно покупать современное медоборудование в Украине?
in
Медтехника

13 Октября
283
Эрозия эмали зубов: почему так происходит?
in
Стоматология
Посмотреть все...
СТАТЬИ О ЗДОРОВЬЕ

14 Ноября, 2022
57
Вестибулярний неврит: основні причини запаморочення
in
Неврология

13 Ноября, 2022
64
Основні симптоми розвитку пухлини сальника
in
Онкология

12 Ноября, 2022
74
Гіперплазія передміхурової залози: основні симптоми та методи лікування
in
Андрология

11 Ноября, 2022
86
Як цукровий діабет впливає на сон?
in
Эндокринология

10 Ноября, 2022
120
Ендометріоїдна кіста: основні симптоми новоутворення
in
Акушерство, гинекология
Посмотреть все...
НОВОСТИ МЕДИЦИНЫ

14 Ноября, 2022
81
Чи безоплатна в Україні перевірка на цукровий діабет?

13 Ноября, 2022
110
Затвердження стандарту підготовки магістра за спеціальністю «Фармація, промислова фармація»: деталі

12 Ноября, 2022
188
Особливості безоплатного лікування пневмонії у Програмі медичних гарантій

11 Ноября, 2022
201
Дитячі лікарні повинні посилити власну спроможність: коментарі очільника МОЗ

10 Ноября, 2022
234
Які медичні послуги будуть доступними для ветеранів?
Посмотреть все...
МЕРОПРИЯТИЯ

29 Сентября, 2022
350
Грантовий конкурс для громад "Сади для Перемоги"
in
Мероприятия

19 Сентября, 2022
552
24 листопада в Pochayna Event Hall відбудеться міжнародний форум, Esthetic Beauty Forum
in
Мероприятия

13 Сентября, 2022
364
Запрошуємо відвідати спеціалізовану виставку Здоров'я і довголіття-2022 з 27 по 30 вересня 2022 року у Київському Палаці спорту
in
Мероприятия

08 Сентября, 2022
595
XX міжнародна стоматологічна виставка «Дентал-Україна» та XX міжнародний стоматологічний Форум 26-28 жовтня 2022 року, Львівський палац мистецтв
in
Мероприятия

31 Января, 2022
1215
Приглашаем посетить выставку Здоровье и долголетие-2022 14-16 апреля 2022 года в Киевском Доме КИНО
in
Мероприятия
Посмотреть все...
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка