Авторизация

Зміна системи реабілітації в Україні: коментарі очільника МОЗ

Зміна системи реабілітації в Україні: коментарі очільника МОЗ
Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко провів установчу нараду щодо змін системи реабілітації в Україні та запровадження спрощеної й прозорої процедури встановлення інвалідності на основі єдиних принципів Міжнародної класифікації функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров'я (МКФ).
«Наразі в Україні провадять системні кроки для удосконалення системи реабілітації. Одним із таких кроків є впровадження міжнародної класифікації функціонування, яка дозволить лікарям визначати програму реабілітації та стане ключовим інструментом для постановки цілей процесу реабілітації. Відповідно до них формується мультидисциплінарна реабілітаційна команда та створюється план реабілітаційних заходів. Завдяки чому першочергово ми дивитимемося на людину не з точки зору діагнозу, який вона отримала через поранення, а з точки зору її потенціалу до відновлення, потреб людини та того, що ми маємо зробити, аби допомогти їй повернутись до повсякденного життя», – зазначив Віктор Ляшко.
За словами міністра, буде запроваджено прозорий механізм як для реабілітації, так й для соціалізації пацієнтів, який базуватиметься на єдиних підходах та стандартах. Також це сприятиме усуненню умов для корупційних проявів на місцях.
Наразі Міністерство працює над тим, аби МКФ стала робочим інструментом для кожного лікаря в Україні. Для цього буде створений спеціальний функціонал в електронній системі охорони здоров'я. Він дозволить створювати та вести індивідуальні реабілітаційні плани фахівцями з реабілітації, у тому числі використовувати результати реабілітаційного обстеження, встановлювати завдання реабілітації, планувати та реалізовувати реабілітаційні втручання, оцінювати ефективність надання реабілітаційної допомоги.
Ще один крок — це навчання для лікарів щодо використання міжнародної класифікації функціонування. Відтак, реабілітаційні команди лікарів, які працюватимуть з МКФ, пройдуть спеціалізоване навчання.
У квітні 2022 року в Україні на основі Міжнародної класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я наказом Міністерства економіки України було затверджено «Класифікатор функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я». Цей класифікатор є новітньою методикою визначення стану здоров'я людини після перенесеної травми, що дозволяє перебудувати систему реабілітації та зробити її ефективнішою.
Наступним етапом у напрямі реформування медико-соціальної експертизи є створення системи оцінки функціонування організму на основі МКФ.
Окрім цього, в рамках проєкту планується розробка змін законодавства для удосконалення політики реабілітації в Україні. Метою цих змін є усунення фрагментарності послуг з реабілітації, які часто надаються в рамках програм різних державних інституцій, та чітке розмежування медичної та соціальної складових етапів встановлення групи інвалідності.
Міністр охорони здоров’я України додав, що позитивні зміни у цій системі можливі лише через ефективну комунікацію між закладами охорони здоров'я й органами соціального захисту населення. Зміни у системі реабілітації в Україні планують запровадити протягом кількох місяців.



Новые статьи:


Кабінет Міністрів України прийняв зміни до Ліцензійних умов щодо господарської діяльності з виробництва, оптової та розд …" >Зміни у реєстрації аптечних закладів в електронній системі охорони здоровʼя: деталі

Также интересно посмотреть:


Замісна підтримувальна терапія дає змогу наркозалежним споживачам відмовитися від вживання нелегальних опіатів та зменши …" >Особливості лікування пацієнтів із розладами психіки із використанням препаратів ЗПТ
Програма медичних гарантій покриває усі найважливіші види медичної допомоги для пацієнтів з онкологією на кожному етапі …" >НСЗУ: особливості лікування пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями
Найкращий спосіб захиститись від важкого перебігу COVID-19 та госпіталізації є вакцинація. Проте якщо людина захворіла і …" >Особливості лікування COVID-19 у стаціонарі: як отримати безоплатну медичну допомогу?
Ще на початку літа МОЗ розпочало впровадження нового етапу медреформи, який ліквідує застарілий та неефективний поділ лі …" >Як новий етап медреформи покращить якість медичної допомоги?
Сьогодні загострення хронічних хвороб або виявлення нових на пізніх стадіях потребують серйозного лікування, іноді пов&r …" >Які ліки можна безоплатно отримати при лікуванні у стаціонарі та амбулаторно? Пояснення МОЗ



Разместить пресс-релиз

Рубрикатор


Новости медицины



Мероприятия



Интересные факты



Новости портала



Блог

СТАТЬИ ПАРТНЕРОВ

28 Сентября
46
Кардиология в Швейцарии
in
Лечение за рубежом

27 Сентября
42
Новый медицинский центр DENIS
in
Здоровый образ жизни
26 Сентября
53
Антибиотики – эффективный инструмент быстрого лечения
in
Простудные заболевания

26 Сентября
56
Баночки для анализов и прочие товары от «Аптек медицинской академии»
in
Полезное

22 Сентября
76
TALLA - инновационный секс шоп в Украине
in
Полезное
Посмотреть все...
СТАТЬИ О ЗДОРОВЬЕ

27 Сентября, 2022
17
Підвищення рівня прогестерону: симптоми гормонального порушення
in
Эндокринология

26 Сентября, 2022
40
Чому може виникати біль в животі?
in
Гастроэнтерология

25 Сентября, 2022
49
Алергічний риніт: основні прояви алергічної реакції
in
Иммунология

25 Сентября, 2022
45
Основні симптоми захворювання ясен
in
Стоматология

24 Сентября, 2022
53
Як позбутися шрамів після висипань на шкірі?
in
Дерматовенерология
Посмотреть все...
НОВОСТИ МЕДИЦИНЫ

28 Сентября, 2022
39
Зміни у реєстрації аптечних закладів в електронній системі охорони здоровʼя: деталі

28 Сентября, 2022
39
Зміна системи реабілітації в Україні: коментарі очільника МОЗ

26 Сентября, 2022
145
Особливості лікування пацієнтів із розладами психіки із використанням препаратів ЗПТ

25 Сентября, 2022
187
НСЗУ: особливості лікування пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями

24 Сентября, 2022
356
Особливості лікування COVID-19 у стаціонарі: як отримати безоплатну медичну допомогу?
Посмотреть все...
МЕРОПРИЯТИЯ

19 Сентября, 2022
234
24 листопада в Pochayna Event Hall відбудеться міжнародний форум, Esthetic Beauty Forum
in
Мероприятия

13 Сентября, 2022
117
Запрошуємо відвідати спеціалізовану виставку Здоров'я і довголіття-2022 з 27 по 30 вересня 2022 року у Київському Палаці спорту
in
Мероприятия

08 Сентября, 2022
228
XX міжнародна стоматологічна виставка «Дентал-Україна» та XX міжнародний стоматологічний Форум 26-28 жовтня 2022 року, Львівський палац мистецтв
in
Мероприятия

31 Января, 2022
785
Приглашаем посетить выставку Здоровье и долголетие-2022 14-16 апреля 2022 года в Киевском Доме КИНО
in
Мероприятия

20 Января, 2022
905
Приглашаем Вас на Черноморское побережье в Одессу – с 23 по 25 февраля на ежегодное медицинско-оздоровительное мероприятие Medical Tourism Workshop: MedTW 2022
in
Мероприятия
Посмотреть все...
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка