Авторизация

Особливості надання медичної допомоги новонародженим за Програмою медичних гарантій-2023

Особливості надання медичної допомоги новонародженим за Програмою медичних гарантій-2023
У Національній службі здоров’я відбулося засідання Робочої групи експертів з питань розробки проєктів специфікацій та умов закупівлі медичних послуг за Програмою медичних гарантій-2023 за напрямом “Медична допомога новонародженим та медична реабілітація немовлят”.
Учасники заходу - неонатологи, акушер-гінекологи та представники пацієнтської спільноти - обговорили пропозиції до пакетів “Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках” та “Медична реабілітація немовлят, які народилися передчасно та/або хворим, упродовж перших трьох років життя”.
З впровадженням Програми медичних гарантій кожне немовля, яке народилося передчасно або зі складною неонатальною патологією, отримує безоплатну медичну допомогу у повному обсязі. Цю допомогу визначено пріоритетною послугою. Такою вона залишиться й у 2023 році.
“Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках”
Медичні експерти обговорили низку важливих питань, щодо поліпшення якості надання медичних послуг для пацієнтів зі складними неонатальними випадками. У результаті було прийнято рішення щодо включення до специфікацій наступних пунктів:
проведення лікувальної гіпотермії, із внесенням відповідних змін до вимог організації послуги, але без внесення змін до вимог переліку обладнання;
проведення (повного) парентерального харчування, із внесенням відповідних змін до вимог організації послуги;
забезпечення спеціальними продуктами харчування пацієнтів з особливими потребами.
Деякі пункти специфікації доповнили роз’ясненнями:
у пункті щодо надання допомоги при больовому синдромі підтримали пропозицію про використання шкали оцінки болю: “Шкала оцінки болю у новонароджених та дітей до 1 року”;
у пункті щодо надання дихальної підтримки схвалили пропозицію розширити перелік надання такої допомоги шляхом застосування нових методик, а саме “високопоточної назальної оксигенації”.
Також експерти підсилили вимоги до закладів, які направлені на підтримку грудного вигодовування в Україні:
наявність локальних навчальних планів та програм для навчання медичного персоналу з питань підтримки грудного вигодовування;
наявність у закладі кабінету підтримки грудного вигодовування оснащеного просвітницькими матеріалами, відеоматеріалами та практичними засобами чи муляжами.
У вимоги до спеціалістів та кількості фахівців також було додано новий підпункт: “Наявність у штатному розкладі посади лікаря-педіатра-неонатолога або лікаря-педіатра, який виконує функції консультанта з питань грудного вигодовування, і працює за основним місцем роботи в цьому ЗОЗ”.
Враховуючи виклики сьогодення, пов’язані з військовою агресією рф, з метою поліпшення доступності до надання послуг на територіях, що постраждали від війни, додали до умов надання послуг “самозвернення пацієнта”.
Також експерти підтримали пропозицію у вимогах до постачання кисню у відділенні постінтенсивного виходжування для новонароджених та/або постнатального догляду використовувати лише систему централізованого постачання кисню.
Щодо пакета “Медична реабілітація немовлят, які народились передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя” експерти проголосували за низку пропозицій направлених на покращення якості допомоги за цим напрямом.
Серед них:
у вимогах до організації надання послуги було додано пункт щодо “забезпечення оцінювання нутритивного статусу дитини та його корекції у разі порушень”;
у вимогах до спеціалістів та кількості фахівців було виділено в окремі пункти вимоги щодо наявності у медичному закладі лікаря-педіатра - щонайменше 1 особа яка працює за основним місцем роботи в цьому ЗОЗ та наявності лікаря-невролога дитячого – щонайменше 1 особа, яка працює за основним місцем роботи в цьому ЗОЗ.



Также интересно посмотреть:


Кабмін подав до Верховної Ради проєкт державного бюджету України на 2023 рік. Що передбачено на галузь охорони здоров …" >Бюджет на 2023 рік: які видатки передбачені на медицину?
Рак молочної залози – одне з найпоширеніших онкозахворювань серед жінок. Проте рання діагностика значно підвищує ш …" >Як безоплатно пройти мамографію?
13 вересня Кабінет Міністрів прийняв постанову, яка затверджує обсяги квот на 2022 рік, у межах яких здійснюється …" >МОЗ: затверджено квоти на виробництво наркотичних засобів
НСЗУ нагадує, що медична допомога при інфарктах та інсультах безоплатна і надається усім пацієнтам, незалежно від того, …" >Що входить в безоплатну допомогу при інфарктах та інсультах?
У серпні цього року в Україні успішно запрацював е-рецепт на антибіотики. Це перший етап впровадження відпуску рецептурн …" >Як можна буде знайти аптеки, які відпускають ліки за електронним рецептом?



Разместить пресс-релиз

Рубрикатор


Новости медицины



Мероприятия



Интересные факты



Новости портала



Блог

СТАТЬИ ПАРТНЕРОВ

13 Сентября
58
Современная медицинская мебель – сочетание комфорта и надежности
in
Медтехника

01 Сентября
113
Гинеколог или хирург: к кому обращаться, если сильно болит низ живота
in
Здоровье женщины

29 Августа
96
Серьги и кольца с керамикой: практично, стильно, изысканно
in
Полезное

26 Августа
103
Атрофия зрительного нерва лечение в Германии
in
Лечение за рубежом

18 Августа
161
Посудомоечные машины встраиваемого типа: разновидности и их плюсы
in
Полезное
Посмотреть все...
СТАТЬИ О ЗДОРОВЬЕ

18 Сентября, 2022
16
Плеврит: які основні причини та симптоми запалення плеври?
in
Пульмонология

17 Сентября, 2022
42
Синдром Лускунчика: симптоми стиснення ниркової вени
in
Терапия

16 Сентября, 2022
43
Які основні симптоми запалення ясен?
in
Стоматология

14 Сентября, 2022
34
Предіабет: як вчасно зупинити розвиток цукрового діабету?
in
Эндокринология

12 Сентября, 2022
54
Шлуночкова аритмія: симптоми аномального серцевого ритму
in
Кардиология
Посмотреть все...
НОВОСТИ МЕДИЦИНЫ

18 Сентября, 2022
42
Особливості надання медичної допомоги новонародженим за Програмою медичних гарантій-2023

17 Сентября, 2022
78
Бюджет на 2023 рік: які видатки передбачені на медицину?

16 Сентября, 2022
87
Як безоплатно пройти мамографію?

15 Сентября, 2022
128
МОЗ: затверджено квоти на виробництво наркотичних засобів

15 Сентября, 2022
148
Що входить в безоплатну допомогу при інфарктах та інсультах?
Посмотреть все...
МЕРОПРИЯТИЯ

13 Сентября, 2022
76
Запрошуємо відвідати спеціалізовану виставку Здоров'я і довголіття-2022 з 27 по 30 вересня 2022 року у Київському Палаці спорту
in
Мероприятия

08 Сентября, 2022
164
XX міжнародна стоматологічна виставка «Дентал-Україна» та XX міжнародний стоматологічний Форум 26-28 жовтня 2022 року, Львівський палац мистецтв
in
Мероприятия

31 Января, 2022
742
Приглашаем посетить выставку Здоровье и долголетие-2022 14-16 апреля 2022 года в Киевском Доме КИНО
in
Мероприятия

20 Января, 2022
822
Приглашаем Вас на Черноморское побережье в Одессу – с 23 по 25 февраля на ежегодное медицинско-оздоровительное мероприятие Medical Tourism Workshop: MedTW 2022
in
Мероприятия

13 Декабря, 2021
912
24-26 травня 2022 року у Львові відбудеться XIІ міжнародна стоматологічна виставка «Дентал-ЕКСПО»
in
Мероприятия
Посмотреть все...
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка