Авторизация

МОЗ проводить розширення послуг з охорони психічного здоров’я молоді

МОЗ проводить розширення послуг з охорони психічного здоров’я молоді
При Міністерстві охорони здоров’я України утворять консультативну молодіжну групу, яка визначатиме потреби та інтереси молоді й підлітків для подальшої реалізації програм у сфері охорони здоров’я.
Про це говорили під час діалогу за участі першої леді України Олени Зеленської, міністра соціальної політики України Марини Лазебної, заступниці міністра охорони здоров’я України Ірини Микичак, учасників молодіжного руху «Teenergizer», представників молоді та міжнародних партнерів.
Відзначається, що приблизно 80% дітей і молоді, маючи розлад у сфері психічного здоров’я, не завжди мають доступ належної та вчасної допомоги.
Хоча розлади психічного здоров’я сьогодні є поширеним явищем – їх виявляють у 5% дітей та 10% молоді – багато із них не виявляють вчасно.
«Ми, дорослі, маємо бути поруч з вами у радості чи кризі. І надзвичайно важливо, аби ви мали довіру до батьків і вчителів, а ще власне до тих медичних осередків, які готові надати необхідний супровід чи допомогу. Міністерство охорони здоров’я вперше за багато років зробило важливі кроки у напрямі розширення і фінансування послуг з охорони психічного здоров’я, зокрема дітей і молоді. Ми відкриті до спільної роботи з консультативною молодіжною групою, яку створимо найближчим часом при МОЗ. До цієї групи увійдуть представники найефективніших громадських і міжнародних організацій, що працюють з молоддю. Цей досвід допоможе нам краще розуміти потреби та запити у молодіжному середовищі, враховувати його інтереси для подальшої реалізації програм у сфері охорони здоров’я. Нашим спільним пріоритетом є трансформування від «традиційної» системи психіатричної допомоги до охорони психічного здоров’я у кожній громаді», – сказала заступниця міністра охорони здоров'я України Ірина Микичак.
Лише вчасне звернення до спеціалістів дозволяє уникнути таких негативних впливів на життя та розвиток дитини у майбутньому, як:
соціальна та шкільна дезадаптація;
порушення особистісного розвитку;
зловживання психоактивними речовинами;
депресії;
суїцидальні нахили (за даними ВООЗ, суїцид належить до трьох основних причин смертності в молодому віці).
Урядом України схвалено Концепцію розвитку психічного здоров’я в Україні до 2030 року, а в 2021 році – План заходів з її реалізації. Ці заходи направлені на вдосконалення надання послуг з охорони психічного здоров’я, профілактику психічних розладів у дітей та підлітків, раннє виявлення та доступність послуг на рівні громади, а також психіатричну, психотерапевтичну та реабілітаційну допомогу.
Першими кроками до розвитку доступних послуг на рівні громади стали:
впровадження нового пакету «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами»;
проведення циклу тренінгів для фахівців первинної ланки в рамках програми mhGAP (mental health Gap Action Program);
поширення практики роботи «Клінік, дружніх до молоді» – закладів, які надають медико-соціальну та психологічну допомогу дітям і молоді.
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?