Авторизация

Отримання безоплатної неонатальної допомоги: пояснення НСЗУ

Отримання безоплатної неонатальної допомоги: пояснення НСЗУ
Діти, народжені хворими або передчасно, потребують високоспеціалізованої допомоги. У межах Програми медичних гарантій така допомога гарантується їм безоплатно і в повному обсязі.
Відзначається, що у 2022 році серед пріоритетів Програми медичних гарантій залишається медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках. Така допомога необхідна дітям, які народилися передчасно чи зі складною неонатальною патологією.
НСЗУ платить закладам за неонатальну допомогу за одним із найвищих тарифів, який цьогоріч зріс на 19% і становить 135 тис. грн для новонароджених з масою тіла до 1500 грамів. Для дітей від 1500 грамів тариф зріс на 32% і становить 33 тис. грн.Максимальний тариф — 161 тис. грн та 39 тис. грн відповідно у закладах, які мають виїзну неонатологічну бригаду.
До безоплатних послуг належить наступна медична допомога у складних неонатальних випадках:
інтенсивна терапія;
допомога новонародженим, які народилися хворими та/або передчасно;
цілодобовий лікарський та медсестринський догляд;
лабораторні, інструментальні обстеження, лікування та догляд;
своєчасне знеболення під час діагностики та лікування;
у 2022 році в переліку послуг з’явилося виходжування недоношених за методом “Кенгуру”, зокрема у відділенні інтенсивної терапії;
забезпечення ліками з Нацпереліку та медвиробами, які закуплені зокрема шляхом інших програм.
Отримати послуги безоплатно можливо за направленням лікуючого лікаря, при доставленні бригадою швидкої допомоги або виїзною неонатологічною бригадою невідкладної медичної допомоги та інтенсивної терапії. Також це можливо при переведенні з іншого закладу чи підрозділу.
Відзначається, що такі послуги новонародженим надаються лише в стаціонарі.
Отримати послуги можливо у 99 медичних закладах. Побачити їх можна на дашборді (https://bit.ly/3GQkW57), обравши групу послуг “8 Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках”.
НСЗУ відзначає, що Програма медичних гарантій забезпечує комплексний підхід до допомоги вагітним, породіллям і немовлятам:
на амбулаторному рівні пацієнтка отримує повний пакет послуг із супроводу вагітності;
також неускладнену вагітність може вести сімейний лікар, якщо для пацієнтки й лікаря це зручно;
у стаціонарі й надалі існуватимуть пріоритетні пакети для акушерської та неонатальної допомоги;
з березня 2022 року планується окрема послуга неонатального скринінгу, яка дозволить проводити ранню діагностику 21 генетичного захворювання в дітей.
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка