Авторизация

Старт кампанії з вакцинації дітей проти поліомієліту: деталі

Старт кампанії з вакцинації дітей проти поліомієліту: деталі
З 1 лютого розпочинається кампанія МОЗ з вакцинації дітей від невиліковного вірусу – поліомієліту. З осені 2021 року цю недугу почали фіксувати в дітей Рівненської та Закарпатської області – усі вони не мали щеплень.

Кампанія призначена для дітей, які пропустили або взагалі не щепились від поліомієліту. Нагадаємо, що вакцина передбачена Національним календарем профілактичних щеплень.
МОЗ відзначає, що поліомієліт небезпечний тим, що може викликати невиліковний параліч у невакцинованої або не повністю вакцинованої дитини. Саме тому медики закликають батьків захисти своїх нащадків, зробивши їм щеплення проти цієї хвороби.
Перший етап кампанії стартує по всій Україні з 1 лютого 2022 року й триватиме 3 тижні. Він зможе уберегти дітей від невиліковного паралічу, якщо ті підхоплять поліовірус.
Вакцинуватись потрібно дітям від 6 місяців до 6 років, які пропустили 1 чи більше доз щеплення. Перед цим батьки повинні проконсультуватись із педіатром або сімейним лікарем.
На першому етапі дітей вакцинуватимуть інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ) французького виробництва в монодозних чи багатодозних флаконах. У ній є неживі віруси поліо усіх 3 типів. Для проведення цього етапу – держава закупила більше ніж 400 тисяч доз.
Вакцина ІПВ унеможливлює розвиток клінічних проявів інфекції у випадку проникнення поліовірусу до центральної нервової системи, захищаючи від паралічу. Її вводять внутрішньом'язово в передню поверхню стегна або в дельтоподібний м'яз руки.
Зауважимо, що щеплення від поліомієліту внесені у перелік обов'язкових гарантованих державою. Їх можна отримати безплатно у сімейного лікаря або педіатра, якщо вони працюють у закладі, який має договір із Національною службою охорони здоров'я України.
У випадку пропуску якоїсь із доз – не потрібно знову розпочинати серію вакцинації. Треба всього лиш вколоти дози, яких не вистачає.
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка