Авторизация

У яких випадках медичний заклад може очікувати на штрафні санкції?Коментарі голови НСЗУ

У яких випадках медичний заклад може очікувати на штрафні санкції?Коментарі голови НСЗУ
На заклад охорони здоров’я, який порушуватиме умови договору з НСЗУ та не виправить помилки, чекають штрафні санкції. Це 1% від отриманої за договором суми. Про це заявила голова НСЗУ Наталія Гусак.
За порушення умов договору з НСЗУ для закладів охорони здоров’я передбачені санкції, нагадала очільниця НСЗУ. Наприклад, такий сценарій чекає на ковідні лікарні, які не виконують вимогу про закупівлю і забезпечення медичного персоналу засобами індивідуального захисту.
«Щоб не зупиняти фінансування, ми складаємо для закладу план удосконалення. Це перелік заходів, які потрібно зробити, щоб виправити ситуацію. Якщо лікарня не виконує його, то далі йдуть штрафні санкції — 1% від сплаченої НСЗУ суми», — зазначила Наталія Гусак.
Виявити порушення, каже голова НСЗУ, допомагає електронна система охорони здоров’я. І розпочинають зазвичай із первинної ланки медичної допомоги.
«В автоматичному режимі можемо відстежити дублікати електронних записів, можемо відстежити померлих осіб, бачити, де пацієнти двічі отримують одну й ту саму послугу», — пояснила Наталія Гусак.
Якщо ж пацієнти виявили неправильні записи в системі, наприклад про зайві візити до лікарів, голова НСЗУ радить звертатися насамперед до сімейного лікаря. Саме в нього, як «дружньої» до пацієнта людини, варто уточнити, чому склалася така ситуація.
Ще одна проблема — дублі в електронній системі охорони здоров’я. За словами Наталії Гусак, за останній рік їх було декілька десятків тисяч. Дублі виникають через проблеми з ковід-сертифікатами, через підтягування до системи інформації про однопрізвищника тощо.
«Останнього разу ми звірили дублі з ДФС за ІПН, це дало можливість ідентифікувати людей. Але це все комплексна робота», — додала голова НСЗУ.
Нині ж НСЗУ вичищає дублі та планує роботу на 2022 рік.
«Наша електронна система охорони здоров’я на 2022 рік має великі плани розвитку. Наприклад, ми хочемо запустити повномірне функціонування електронної медичної картки пацієнта й особистого кабінету пацієнта. Кожен зможе побачити свою історію звернень, що йому виписали й куди направили. Це допоможе уникнути зловживань», — анонсувала Наталія Гусак.
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка