Авторизация

НСЗУ: підсумки діяльності Програми медичних гарантій за 2021 рік

НСЗУ: підсумки діяльності Програми медичних гарантій за 2021 рік
Заклади охорони здоров’я в рамках програми медичних гарантій отримують оплату за виконану роботу і більше орієнтуються на потреби пацієнта. А пацієнти отримують чіткий перелік безплатних медичних послуг та фінансові гарантії від держави. На цьому під час пресбрифінгу наголосила заступниця голови НСЗУ Тетяна Бойко.
Майже всі комунальні медзаклади країни 2021 року надавали медичні послуги за Програмою медичних гарантій. Пацієнти обирали лікарню, зверталися з електронним направленням по медичну допомогу, а лікування за єдиними тарифами оплачувала НСЗУ.
«Така система фінансування медичної галузі діє уже другий рік поспіль і дає свої результати: лікарні отримують оплату за виконану роботу і стають більше орієнтованими на потреби пацієнта. А пацієнти отримують чіткий перелік безоплатних медичних послуг та фінансові гарантії від держави», — підкреслила Тетяна Бойко.
Станом на кінець року договір з НСЗУ мають 3462 заклади охорони здоров’я. Серед них:
316 — приватні;
596 — лікарі-ФОП.
У 2021 році за надану пацієнтам медичну допомогу НСЗУ виплатила закладам понад 114 млрд грн. З них:
19 млрд грн — за надання первинної медичної допомоги;
69 млрд грн — за надання спеціалізованої допомоги;
понад 10 млрд грн — за надання екстреної допомоги.
Лікарі створили понад 75 млн електронних направлень для пацієнтів. 45 млн із них були виконані, тобто пацієнти отримали медичну послугу. За 2021 рік додалося майже 1,5 млн декларацій з сімейними лікарями. Загалом 32,5 млн українців уже обрали свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Згідно з даними щорічного дослідження «Індекс здоров’я», 74% пацієнтів лікарями задоволені.
За пріоритетні послуги заклади охорони здоров’я отримали від НСЗУ 5,8 млрд грн.
Ще один важливий фокус у програмі медичних гарантій — лікування онкології. Воно для пацієнтів часто тривале й дороге. За цим напрямом НСЗУ виплатила медичним закладам 4,5 млрд грн.
2021 року медики продовжували боротися з пандемією. Упродовж січня-листопада в Україні госпіталізували 709 690 пацієнтів із коронавірусом. За стаціонарну допомогу цим пацієнтам НСЗУ вже виплатила більше ніж 13 млрд грн.
У 2021 році в програмі медгарантій з’явилися й нові послуги, як-от супровід та лікування пацієнтів із туберкульозом на первинній ланці медичної допомоги. Нині таку послугу надає 471 заклад. НСЗУ виплатила за це 5 млн грн.
Доступнішою стала психіатрична допомога. Після завершення гострого перебігу захворювання людина може повернутися додому з лікарні. За потреби до неї приїздить мобільна мультидисциплінарна команда. Такі команди має вже 61 медичний заклад. За допомогу пацієнтам ці заклади отримали цього року 11 млн грн.
Пацієнти з нирковою недостатністю отримали можливість лікуватися амбулаторно методом перитонеального діалізу. Таку послугу нині надає 31 медичний заклад, з них три приватні. За цим пакетом вони отримали понад 62 млн грн.
Пацієнти з хронічними захворюваннями цього року стали більш захищеними завдяки розширенню програми «Доступні ліки». Наприклад, там з’явилися препарати для лікування нецукрового діабету — це п’ять найменувань, усі вони безплатні. А також для лікування епілепсії, розладів психіки й поведінки — їх 57, із них 18 повністю безплатні.
З 1 жовтня до програми «Доступні ліки» увійшли інсуліни. За наявності рецепта від лікаря їх можна отримати уже в більше ніж 7500 місцях відпуску. Програма включає 76 препаратів інсуліну та їх аналоги. Загалом же у 2021 році лікарі виписали пацієнтів понад 13 млн електронних рецептів на «Доступні ліки». НСЗУ відшкодувала за ці ліки аптекам 1,2 млрд грн.
«НСЗУ і надалі працюватиме над тим, щоб українці могли лікуватися ефективно, якісно й не зазнавати при цьому надмірних фінансових витрат», — пообіцяла Тетяна Бойко.
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?