Авторизация

У НСЗУ розповіли, як відбувається лікування туберкульозу в межах Програми медичних гарантій

У НСЗУ розповіли, як відбувається лікування туберкульозу в межах Програми медичних гарантій
У Національній службі здоров'я розповіли про те, як в межах діючої Програми медичних гарантій (ПМГ) відбувається організація лікування хворих на туберкульоз. Для цього розроблено спеціальний пакет «Лікування дорослих і дітей з туберкульозом».
Всього НСЗУ підписала за вказаним пакетом договори з 48 медичними установам країни. В рамках ПМГ пацієнт безкоштовно отримує:
Лабораторно-інструментальні дослідження для підтвердження діагнозу «туберкульоз».
Лікування амбулаторно і в стаціонарі.
Ліки з Національного переліку та ті, які закуповуються централізовано з бюджету за спеціальними програмами лікування хворих.
Направлення від сімейного лікаря до фтизіатра не потрібне, тому пацієнти з туберкульозом можуть звертатися до нього безпосередньо, без попереднього відвідування лікаря «первинки». Втім, направлення на лікування в диспансер хворий може отримати як у фтизіатра, так і у терапевта або сімейного лікаря.
У НСЗУ заявляють, що хворі на туберкульоз в Україні занадто довго лікуються в умовах стаціонару: в середньому близько 88 днів. У цей час пацієнт знаходиться в ізоляції, заражається повторно від інших хворих, через що у нього часто розвивається мультирезистентна форма туберкульозу, яка практично не піддається лікуванню. Тому строк перебування пацієнтів у тубдиспансерах потрібно істотно скорочувати, далі переводячи їх на амбулаторне лікування з використання сучасних методів лікування.
Через ці плани НСЗУ багато туберкульозних диспансерів країни опинилися на межі закриття. Дієвих механізмів вирішення цієї проблеми поки не розробили.
Автор: Ольга Купріянова
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка