Авторизация

На хронічне обстурктивне захворювання легенів страждає близько 10% населення світу

На хронічне обстурктивне захворювання легенів страждає близько 10% населення світу
Хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ) - це хвороба, при якій у пацієнта спостерігаються задишка, кашель, йому буває важко дихати. ХОЗЛ має прогресуючий характер, він може призвести до інвалідності і навіть смерті. Від даної хвороби страждає близько 10% населення землі.
Раніше вважалося, що основна причина ХОЗЛ - куріння. Дійсно, у більшості хворих даним захворюванням є тривалий досвід куріння. Однак приблизно 25% зафіксованих випадків ХОЗЛ припадає на людей, які не палять. Дослідження, результати якого опубліковані в виданні JAMA, показують, що причиною розвитку ХОЗЛ можуть бути анатомічні особливості дихальних шляхів людини. Тобто, існує факт вродженої схильності до хронічної обструктивної хвороби легень.
Дане дослідження проводилося в Колумбійському університеті (США). Були проаналізовані результати КТ 6500 пацієнтів. Вони показали, що до розвитку ХОЗЛ схильні люди з недостатньо великими по відношенню до обсягу легень дихальними шляхами. Ця невідповідність призводить до поступового погіршення роботи легенів. У людей з такими вродженими анатомічними особливостями ризик розвитку ХОЗЛ зростає в 8 разів.
Отже, куріння і анатомічні особливості дихальних шляхів і легенів - 2 головні чинники ризику розвитку хронічної обструктивної хвороби легень.
Автор: Ольга Купріянова
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка