Авторизация

Навколо ефективності українських ПЛР-тестів для діагностики коронавіруса розгорівся скандал

Навколо ефективності українських ПЛР-тестів для діагностики коронавіруса розгорівся скандал
У Центрі громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України оголосили про те, що ПЛР-тести на виявлення COVID-19 вітчизняного виробництва показують неточні результати, тому є неефективними. Йдеться про ПЛР-тестах виробництва компанії «Укргентех». Крім того, наголошується, що параметри щодо своєї продукції, які заявила компанія «Укргентех», є недійсними. Про все це Центр громадського здоров'я повідомив в листі, який направив головному санітарному лікарю, голові Держлікслужби і, власне, ТОВ «Укргентех».
Параметри чутливості та специфічності даних тест-систем, за інформацією Центру громадського здоров'я, не підтвердилися в ході дослідження продукції в лабораторії. По суті, вітчизняні ПЛР-тести не пройшли перевірку, а значить, не можуть бути використані для діагностики COVID-19. Після цього листа громадськості було повідомлено, що зазначені тест-системи буде перевіряти Держлікслужба.
У відповідь на оприлюднений лист, представники компанії «Укргентех» заявили, що Центр громадського здоров'я не мав повноважень перевіряти їхню продукцію, яку закупив Офіс Президента України. Тому результатам цієї перевірки довіряти не можна. Крім того, в «Укргентех» сумніваються, що аналіз їхньої продукції в лабораторії Центру громадського здоров'я було проведено правильно. Наприклад, триразове дослідження одного і того ж матеріалу, за наданими даними перевірки, показало його чутливість в першому випадку на 20%, у другому на 50%, в третьому на 100%.
У компанії «Укргентех» заявили про те, що вже замовили дослідження їхньої продукції в Інституті епідеміології та інфекційних захворювань імені Громашевського. Крім того, компанія подала заявку на перевірку своїх ПЛР-тестів Всесвітньою організацією охорони здоров'я.
Чим закінчиться цей скандал, стане відомо вже скоро. Головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко заявив, що компанія-виробник несе повну відповідальність за безпеку і ефективність тестів, їх достовірність, зокрема і кримінальну. Якщо ж неправдиву або недостатньо перевірену інформацію розповсюдив Центр громадського здоров'я, неясно, яке покарання він понесе.
Автор: Ольга Купріянова
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?