Авторизация

Хірурги вперше пересадили пацієнту кінцівку від живого донора

Хірурги вперше пересадили пацієнту кінцівку від живого донора
У В'єтнамі провели першу в світі операцію з пересадки кінцівки від живого донора. 31-річному пацієнту пересадили кисть іншої людини.
У 2016 році чоловік сильно пошкодив руку на роботі, і йому довелося її ампутувати. На початку січня цього року інший чоловік також сильно пошкодив руку в районі пахв. Її довелося ампутувати, а ось кисть з ампутованою руки виявилася придатною для пересадки іншій людині. Її й пересадили хірурги, успішно провівши першу в світі подібну операцію.
Оперативне втручання провели 21 січня 2020 року в Центральному військовому госпіталі В'єтнаму. Воно тривало 8 годин, його результати оцінюються як успішні. Пацієнт, який отримав кисть від донора, вже рухає рукою і може утримувати в долоні деякі предмети, наприклад, тенісний м'яч. Лікарі кажуть, що реабілітація після операції буде тривалою: пацієнту слід пройти багато сеансів фізіотерапії, займатися лікувальною фізкультурою самостійно, щоб розробити кисть і навчитися повноцінно здійснювати нею певні дії. Передбачається, що на реабілітацію піде від півроку до року.
Операції з пересадки кінцівок почали проводити в 1996 році. З цього часу в світі проведено трохи менше 100 подібних операцій, але до цього кінцівки брали від мертвих донорів, у яких зафіксували смерть головного мозку. Відзначається, що подібні оперативні втручання - вкрай складний вид мікросудинної хірургії. Пересадка кисті руки саме від живого донора, проведена в цьому році у В'єтнамі, стала першою в світі.
Автор: Ольга Купріянова
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?