Авторизация

В НААУ розкритикували законопроект про медичні права підлітків

В НААУ розкритикували законопроект про медичні права підлітків
Комітет медичного і фармацевтичного права та біоетики Національної асоціації адвокатів України (НААУ) досить критично сприйняв проект закону №2684 «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо реалізації прав підлітків у сфері охорони здоров'я».
Згідно з науково-практичним висновком фахівців НААУ, зазначений законопроект не регулює питання оплати лікування, не містить відповідного алгоритму дій у разі надання медичної допомоги дитині у невідкладному стані та у разі виникнення конфлікту між батьками щодо доцільності медичного втручання.
Існує певна неузгодженість: за новим проектом закону підліток з 14 років повинен надати інформовану згоду на медичну допомогу, проте, у документі не зазначається, як буде відбуватися оплата послуги, якщо батьки участі в реалізації прав у сфері надання медичної допомоги не беруть. Особливо, коли мова йде про лікування в приватних медустановах.
Також у новому проекті закону про медичні права підлітків чітко не визначено:
скільки суб'єктів повинні приймати рішення щодо надання медичної допомоги батьками або іншими законними представниками;
механізм згоди на надання медичної допомоги, при якій діти тимчасово перебувають на вихованні інших членів сім'ї та близьких родичів;
алгоритм дій, коли дитина перебуває у невідкладному стані та потребує допомоги та при виникненні конфлікту між батьками щодо доцільності медичного втручання.
Противники законопроекту вважають розширення прав дітей у сфері охорони здоров'я несвоєчасним. Сумнівним вважають вони і об'єднання в одну групу тих, кому щойно виповнилося десять, і тих, кому вже виповнилося вісімнадцять.
Всі висновки Комітет НААУ направив до глав парламентських Комітетів з питань гуманітарної та інформаційної політики, з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, з питань правової політики, з питань молоді та спорту.
Автор: Наталія Холявицька
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка