Авторизация

Стартувала кампанія з вакцинації ВІЛ-позитивних дівчат в Україні для профілактики раку шийки матки

Стартувала кампанія з вакцинації ВІЛ-позитивних дівчат в Україні для профілактики раку шийки матки
13 січня 2020 року, Київ― 600 дівчат з ВІЛ віком від 9 до 14 років в Україні до кінця 2020 року пройдуть вакцинацію проти вірусу папіломи людини (ВПЛ) в рамках кампанії Фундації АнтиСНІД-США в Україні (AHF Ukraine) за підтримки Центру громадського здоров’я України МОЗ України. Ці дівчата знаходять у групі з високим ризиком інфікування вірусом папіломи людини, який спричиняє рак шийки матки.
Рак шийки матки виникає через певні типи вірусу папіломи людини. У 2018 році у світі виявили понад пів мільйона випадків захворювання на рак шийки матки, а в Україні кожного дня 6 жінок помирає від цієї хвороби. Кожен, хто має сексуальні стосунки, ризикує інфікуватися вірусом папіломи людини. Проте жінки, які живуть з ВІЛ, у 4-10 разів більше ризикують мати рак шийки матки, порівняно з жінками без ВІЛ. І навпаки ― жінки, які мають вірус папіломи людини, мають вдвічі більший ризик інфікуватися ВІЛ, ніж жінки, які не мають ВПЛ.
Попередити інфікування вірусом папіломи людини можна за допомогою щеплення. Вакцина проти ВПЛ ― доведений та ефективний спосіб профілактики розвитку раку шийки матки. Вона зменшує на 90% ймовірність розвитку новоутворень шийки матки.
У 2019 році Фундація АнтиСНІД-США в Україні закупила 1800 доз двовалентної вакцинипроти ВПЛ для початку кампанії з вакцинації проти вірусу папіломи людинидля 600 дівчат від 9 до 14 років, які живуть з ВІЛ. У співпраці з Центром громадського здоров’я МОЗ України та органами охорони здоров’я обласних державних адміністрацій Фундація передалавакцини у 23 регіони України, а також провела навчання для лікарів та медсестер щодо техніки щеплень проти ВПЛ та особливостей вакцинації ВІЛ-позитивних людей.
Ярослава Лопатіна, голова Представництва Фундації АнтиСНІД-США в Україні, розповідає про мету кампанії з вакцинації: «AHF Ukraine докладає зусиль до того, щоб люди з ВІЛ вакцинувались, а лікарі мали необхідні знання та навички, аби робити щеплення ВІЛ-позитивним людям. У 2019 році Фундація АнтиСНІД-США в Україні долучилася до глобальної ініціативи «Дівчата діють». Одним із компонентів якої є кампанія з вакцинації ВІЛ позитивних дівчат проти вірусу папіломи людини. Цією кампанією ми хочемо привернути увагу суспільства до раку шийки матки як проблеми громадського здоров'я та закликати всіх ― громади, владу, а особливо жінок ― піклуватися про здоров'я. Наша мета ― забезпечити здорове та активне майбутнє для дівчаті жінок,що живуть з ВІЛ в Україні».
Олександр Заїка, начальник відділу стратегії імунізації Центру громадського здоров’я України, зазначає: «Вакцини проти ВПЛ застосовують у 84 країнах світу, зокрема Україні, Канаді, США, Австралії та більшості країн ЄС. У всьому світі вже вакцинувалися 80 мільйонів людей. Будь-яку хворобу легше попередити, ніж лікувати. Ми працюємо над тим, аби українське суспільство було більш обізнане та захищене».
Щоб захиститися від вірусу папіломи людини та раку шийки матки, рекомендовано зробити щеплення до початку статевого життя ― у 9-14 років. Якщо вакцинацію не робили іпідлітковому віці, то потрібно зробити щеплення після консультації лікаря. Обмеженнями для усіх дівчат ― вік до 9 років, для жінок, які живуть з ВІЛ, ― вік після 26 років. Дівчатам та жінкам з ВІЛ проводять вакцинаціюпроти вірусу папіломи людини у 3 етапи, незалежно від віку початку вакцинації. Щеплення проти вірусу папіломи людини входять до Національного календаря щеплень як рекомендовані. Проте вакцину можна придбати за кошти місцевих бюджетів, якщо таке рішення приймуть місцеві органи влади, або за власні кошти.
У рамках кампанії з вакцинації щеплення проводитимуться у закладах охорони здоров’я за місцем проживання або медичного спостереження. Лікарі та соціальні працівники будуть запрошувати батьківчи опікунівдівчат, які живуть з ВІЛ, віком від 9 до 14 років, щоб зробити щеплення проти вірусу папіломи людини. До кінця 2020 року всі дівчата з ВІЛ 9-14 років, які не мають протипоказань до щеплення та отримають згоду батьків чи опікунів на проведення щеплення, будуть провакциновані від вірусу папіломи людини.
***
AHF (Фундація АнтиСНІД-США)– одна з найбільших неурядових організацій, що реалізує програми з профілактики та тестування на ВІЛ, лікування та підтримки понад 1,3 млн пацієнтів з ВІЛ у 43 країнах світу, в тому числі й в Україні.

AHF Ukraine
(Фундація АнтиСНІД-США в Україні)– українське Представництво AHF, що розпочало свою діяльність у 2009 році з підтримки децентралізації надання антиретровірусної терапії та запровадження програм швидкого тестування на ВІЛ. За перше півріччя 2019 року 59 тис. людей протестовано на ВІЛ; 38 тис. ВІЛ-позитивних пацієнтів – забезпечені безкоштовними медичними послугами через співпрацю AHF Ukraine з медичними закладами.
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?