Авторизация

В українській районній лікарні провели вилучення органів та трансплантацію серця

В українській районній лікарні провели вилучення органів та трансплантацію серця
24 грудня в Ковельської центральній районній лікарні (Ковель МТМО) пройшло тестування нового порядку роботи центрів транспланткоординації. Лікарі провели діагностику смерті мозку та вилучення органів для трансплантації.
Новий порядок роботи центрів транспланткоординації розробляється на виконання Закону "Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині».
Тестування відбулося на прикладі організації посмертної трансплантації серця та двох нирок від нерідного донора. У Ковельській лікарні була проведена діагностика смерті головного мозку, вилучення органів від пацієнта з важкою відкритою черепно-мозковою травмою, а також трансплантація серця й однієї нирки. Другу нирку перевезли до Києва в Національний інститут хірургії та трансплантології ім. А.А. Шалімова АМН України.
Дане тестування важливе для розробки порядку взаємодії між фахівцями різних клінік. Це важливий етап для організації системи трансплантації в Україні, який дозволяє розробити реально чинний порядок взаємодії між лікарнями та їх центрами транспланткоординації.
«Команда Міністерства охорони здоров’я України з відчуттям глибокої поваги дякує людині яка після своєї смерті врятувала три життя ставши донором органів. Ми висловлюємо щирі співчуття його родині та дякуємо за надану згоду на посмертне донорство. Напрацювання відповідної правової бази та її апробація на практиці – це ключ до успіху і реального запровадження системи трансплантації в Україні. Адже лише за умови наявності прозорих та зрозумілих правил трансплантацію можна максимально наблизити до людей, щоб вона стала доступною у кожній області та з мінімальними чергами» - коментує подію заступник міністра охорони здоров’я Дмитро Коваль.
Ці трансплантації стали можливими завдяки злагодженій роботі команди центральної районної лікарні м. Ковель, Інституту серця МОЗ України, Національного інституту хірургії і трансплантології ім. О.О.Шалімова АМН України, а також команді Координаційного центру трансплантації органів, тканин і клітин МОЗ України.
20 грудня Верховна Рада України проголосувала зміни до Закону "Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині" які відкладають обов'язкове використання Єдиної державної інформаційної системи трансплантації до 1 січня 2021 року. Це рішення дозволить не заблокувати проведення трансплантацій з початку 2020 року.
18 грудня Кабінет Міністрів затвердив перелік послуг з трансплантації. Уже в наступному році їх зможуть надавати лікарні які є учасниками пілотного проекту.
Автор: Наталія Холявицька
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка