Авторизация

МОЗ України розробляє новий підхід у наданні послуг з медичної реабілітації

МОЗ України розробляє новий підхід у наданні послуг з медичної реабілітації
Сьогодні, 3 грудня весь світ відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю. Він був заснований в 1992 Генеральною Асамблеєю ООН. Саме 2019 рік є роком «Забезпечення активної участі людей з інвалідністю в соціальному житті».
Міністерство охорони здоров'я України зараз працює над тим, що б створити в Україні міжнародну класифікацію функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров'я (МКФ).
Така система дозволить комплексно проаналізувати стан здоров'я і функціонування пацієнта, краще спланувати його лікування та реабілітацію, створити послуги для людей з хронічними захворюваннями або інвалідністю.
На початок 2019 року в Україні налічується 2 600 000 осіб з інвалідністю, з них 161 тис. дітей. Багатьом з них потрібна реабілітація.
На даний момент в системі реабілітації відсутній мультидисциплінарний підхід. Адже, чим раніше буде надана допомога, що попереджає виникнення у людини обмежень, тим максимально можливе відновлення функцій організму та пристосування до активного життя.


Для заснування мультидисциплінарного підходу вже зроблені наступні кроки:


Затверджено план заходів щодо впровадження в Україні МКФ;
Затверджено переклад МКФ;
У Номенклатурі лікарських спеціальностей додана "Фізична та реабілітаційна медицина";
Введено кваліфікаційні характеристики більшості фахівців реабілітації (лікар фізичної та реабілітаційної медицини, фізичний терапевт, ерготерапевт, асистент фізичного терапевта, асистент ерготерапевта).
МОЗ України готує проект Концепції реформування медико-соціальної експертизи, який змінює підхід до інвалідності.
Пацієнт повинен отримувати послуги з медичної реабілітації починаючи з моменту виникнення проблеми зі здоров'ям до максимально можливого рівня відновлення функціонування, а не тільки після встановлення статусу інвалідності.
МОЗ України розробляє проект наказу «Про порядок організації мультидисциплінарного підходу з надання реабілітаційних послуг в установах охорони здоров'я», який визначає механізм організації мультидисциплінарних реабілітаційних команд в установах охорони здоров'я.
Уже у 2020 році реабілітація буде включена в Програму медичних гарантій. На неї в Державному бюджеті України виділено 449млн грн.
Автор: Наталія Холявицька.
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?