Авторизация

Банкіри очікують збереження Нацбанком облікової ставки 15%

Національний банк України (НБУ) залишить облікову ставку на засіданні 25 січня на рівні 15% річних, прогнозують банкіри, опитані агентством “Інтерфакс-Україна”.


“Сповільнення інфляції до 5,1% за підсумками 2023 року дає досить широкий простір для пом’якшення монетарної політики НБУ. Але низка ризиків, озвучених під час попереднього засідання комітету з монетарної політики (КМП) його членами, не дає підстав прогнозувати зниження облікової ставки під час першого засідання КМП цього року”, - вважає директорка з ринку капіталів державного Сенс Банку Тетяна Попович.


За її словами, хоча 2023 рік видався доволі успішним з економічної точки зору: п’ятикратне скорочення інфляції, зростання ВВП більш як на 5%, непогані показники експорту продовольства через український морський коридор, проте ризики безпеки та ритмічності надходження міжнародної фінансової допомоги залишаються доволі високими.


“На рівнях нижче вони трансформуються в посилення девальваційних та інфляційних очікувань. Наприкінці минулого року цей механізм красномовно продемонструвало рекордне за всю історію сальдо купівлі/продажу іноземної валюти населенням”, - зазначила Попович.


Вона зазначила, що хоча попит на інвалюту значно послабився на початку цього року, девальваційні очікування усе-таки залишаються високими, ба більше, одним із негативних чинників також є очікування щодо прискорення інфляції, спричинені ефектом низької бази порівняння.


“НБУ потрібно зберігати достатню привабливість гривневих інструментів заощадження, а значить і облікову ставку. У підсумку я очікую, що під час першого в цьому році засідання більшість членів монетарного комітету проголосують за збереження ставки на рівні 15% річних. Відповідне рішення врешті-решт і буде ухвалено правлінням”, - підсумувала Попович.


“Судячи з практики, у січні дуже рідко відбуваються якісь різкі рухи. Я вважаю, що завтра поки що жодного рішення щодо ставок ухвалюватися не буде. Ба більше, мені здається, що навіть змін в операційному дизайні монетарної політики також не варто очікувати”, - сказав голова правління Радабанку Андрій Григель.


Він наголосив, що з урахуванням попередніх заяв Нацбанку, простір для зниження облікової ставки у 2024 році існує.


“Я вважаю, що протягом року ставку знизять, найімовірніше, приблизно до 13%. Найімовірніше, це буде двома зниженнями по 1%”, - припустив банкір.


Григель дотримується думки, що НБУ не поспішатиме знижувати облікову ставку доти, доки не буде оновлено роботу держпрограми пільгового кредитування “5-7-9”, дію якої, як раніше заявляв виконавчий директор Фонду розвитку підприємництва (ФРП) Андрій Гапон, хочуть звузити лише до малого та середнього бізнесу.


“...Мені здається, що найближче зниження буде не раніше квітня”, - додав голова правління Радабанку.


Думку колег поділяє і голова правління Альтбанку Надія Воробйова.


“Очікуємо, що Національний банк України продовжить політику з підтримання привабливості національної валюти і залишить без змін облікову ставку, а також ставки за інструментами монетарної політики”, - сказала вона в коментарі агентству “Інтерфакс-Україна”.




[/i]


[/i]


[/i]


[/i]


[/i]


[/i]

Сообщает interfax.com.ua

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?