Авторизация

Хорватія відповідає критеріям для переходу на євро - Єврокомісія

Хорватія відповідає критеріям для переходу на євро - Єврокомісія

Європейська комісія (ЄК) оголосила в середу, що член ЄС Хорватія готова перейти на євро з 1 січня 2023 року, в результаті кількість держав-членів єврозони досягне двадцяти.



"Сьогодні Хорватія зробила важливий крок до переходу на євро, нашу спільну валюту. Менш ніж через десять років після вступу до ЄС Хорватія готова приєднатися до зони євро 1 січня. Це зміцнить економіку Хорватії, принісши користь її громадянам, підприємствам та суспільству загалом. Перехід Хорватії на євро також зміцнить євро", - заявила голова ЄК Урсула фон дер Ляєн.



За її словами, через двадцять років після появи перших загальноєвропейських банкнот "євро став однією з найвпливовіших валют у світі, покращивши умови життя мільйонів громадян у всьому союзі". Глава ЄК, вітаючи Хорватію, розцінила євро як "символ європейської сили та єдності".



Висновок про відповідність Хорватії необхідним критеріям викладено у "звіті про конвергенцію за 2022 рік", повідомила Єврокомісія у своєму комюніке. У цьому документі дається оцінка "прогресу, досягнутого Болгарією, Чехією, Хорватією, Угорщиною, Польщею, Румунією та Швецією на шляху до приєднання до зони євро".



Це сім держав-членів ЄС, які не входять до зони євро, юридично зобов'язалися перейти на євро. У звіті робиться висновок про те, що лише Хорватія та Швеція відповідають критерію цінової стабільності.



Решта кандидатів у члени єврозони, крім Румунії, відповідають критерію стану державних фінансів. Щодо Румунії застосовується процедура надмірного бюджетного дефіциту.



Болгарія та Хорватія є двома державами-членами, які відповідають критерію обмінного курсу. Болгарія, Хорватія, Чехія та Швеція відповідають критерію довгострокової процентної ставки.



У звіті робиться висновок, що Хорватія відповідає чотирьом номінальним критеріям конвергенції із зоною євро, а її законодавство повністю сумісне з вимогами договору та статутів Європейської системи центральних банків.



Оцінка Єврокомісії, зазначається у комюніке, доповнюється власним звітом про конвергенцію Європейського центрального банку (ЄЦБ), який також опубліковано в середу.



Єврокомісія, вважаючи, що Хорватія виконує умови для переходу на євро, затвердила пропозицію для рішення Ради ЄС щодо запровадження у цій країні євро. Рада ухвалить остаточне рішення про перехід Хорватії на євро у першій половині липня, після обговорень у Єврогрупі та в Європейській раді, а також після того, як Європарламент та ЄЦБ висловлять свою думку, пояснюють у Брюсселі.



 



 


Сообщает interfax.com.ua

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?