Авторизация

Санкційне відлуння в Китаї, і "стабільна" економіка РФ в кризі: підсумки економічного фронту

#comments
Санкційне відлуння в Китаї, і "стабільна" економіка РФ в кризі: підсумки економічного фронту


getty images

Кінець квітня та початок травня будуть насиченими з огляду на хроніки падіння Росії. 


Після виборів у Франції Євросоюз має схвалити вже шостий санкційний пакет, який, зазвичай скоординований із заходами з боку США та Британії, має принаймні частково покласти край фінансуванню російської війни проти України нафтовою валютою. А незабаром після того на календарі – російський зовнішній дефолт.


Поки цього не відбулося, попередньо схвалені санкції вступають в дію, відрізають Росію від старих джерел для ведення війни та утримання рубля, і змушують РФ шукати все нові евфемізми, аби не перелякати "простих росіян".


Економічне падіння триває, санкції наближаються, а від Росії відхрещуються власні мільярдери. Що змінилося за вихідні?


Кораблі йдуть за напрямком "Москви", поки фури стоять


За декілька днів до суботи, 16 квітня, під'їзди до кордонів країн ЄС та Білорусі зупинилися у сотнях російських і білоруських вантажівках, яким до цього дня було необхідно залишити територію Євросоюзу. Водії подекуди чекали добами, аби потрапити до митного пункту. Як і очікувалося, вдалося це далеко не всім.


Сотні фур з Росії та Білорусі ймовірно не встигли виїхати з території Європейського Союзу, адже в останні години перед дедлайном черга на польсько-білоруському кордоні розтяглася на 80 кілометрів і встигнути виїхати до настання 16 квітня не було шансів.


Найімовірніше ще тисячі інших фур з Росії та Білорусі досі знаходяться на території ЄС. Хоча точно невідомо, якою буде санкція за порушення, серед можливого розвитку подій не виключаються арешти. 


Крім того, 17 квітня у всіх державах Європейського союзу, які мають морські або річкові порти, почала діяти директива ЄС про заборону входу до портів кораблів, що пов'язані з РФ. В рамках п’ятого пакету санкцій наразі є 2873 торговельних корабля під російським прапором, які потраплять під заборону. 


Водночас державам-членам дозволено ухвалювати обгрунтовані винятки, як-то для суден, які перевозять енергоносії, продукти харчування та фармацевтичні препарати до країн ЄС. Хоча досі блок не заборонив російську нафту та газ, країни активно відмовляються від них самотужки (хоча й не всі). 


Італія, наприклад, вважає, що зменшити енергетичну залежність від Росії можна швидше, ніж раніше казали в ЄС, завдяки диверсифікації і помірному зниженню температури опалення на 1-2 градуси.


Тим часом Путін вирішив "врятувати" російські акції, які вже й без того опинилися поряд із "Москвою" на іноземних біржах. Саме тому він підписав закон, яким зобов’язав всі російські компанії піти з іноземних бірж та розмістити свої акції на російських протягом 10 днів.


Словник евфемізмів для кризи та відлуння в Китаї


Російські топ-чиновники продовжують шукати нові вислови, якими можна описати наближення кризи і не викликати суспільний неспокій. Криза, яку Росія спричинила власноруч, коли вирішила оголосити війну проти мирної України, настане в державі-агресорі у другому-третьому кварталі року.  


Як її назвала голова Центрального банку РФ Ельвіра Набіулліна, країна очікує на "структурні перетворення", адже економіка не зможе довго існувати за рахунок резервів. Санкції при цьому здебільшого торкнулися фінансового ринку, "але тепер почнуть все більше позначатися на економіці".


Хоча Путін жодних "перетворень" досі не бачить, і продовжує розповідати росіянам про те, як країна вистояла проти "беспрецедентного тиску санкцій з боку Заходу". І байдуже, що до дефолту РФ залишається два тижні – до 4 травня. "Економічна спецоперація" йде за планом.


Але санкції завдають удару не лише по Росії.


Світові фонди та компанії з моменту російського вторгнення в Україну дедалі більш активно скорочують свої інвестиції у Китай. Лише у березні світові фонди продали в Гонконзі акцій на суму понад 7 млрд дол, а також китайського державного боргу в розмірі 14 млрд дол за останні два місяці і скоротили свої кредитні запаси.


Справа в тому, що масштаб і швидкість санкцій, введених проти Росії, змусили переглянути ставлення Заходу до Китаю. Інвесторів лякають зв’язки Китаю з агресором, а приклад Росії показує, що міцні торговельні зв’язки не є гарантією дипломатичної безпеки.


Росіяни цураються Росії


Тим часом Росії цураються навіть росіяни. Низка мільярдерів, "пов'язаних із РФ", дуже не хочуть, аби Forbes називав їх громадянами РФ, акцентуючи увагу на іноземному громадянстві: останніми місяцями ця тенденція зростає.


Зокрема, про це попросили представники засновника "ВКонтакте" й Telegram Павла Дурова, засновники Playrix Ігор та Дмитро Бухмани, співзасновник Revolut Микола Сторонський та інвестор Юрій Мільнер.


Forbes каже, що такі прохання були й раніше, але за останні декілька місяців їхня кількість стрімко зросла.


Схоже, що з Росією не хочуть асоціюватися і її геополітичні друзі, адже не хочуть публічно визнавати, що погодилися купувати газ за рублі.


Принаймні російським банкам можна не цуратися своїх українських "дочок", 26 млрд грн активів яких Україна планує незабаром націоналізувати – для цього залишається лише рішення РНБО і підпис президента.


200 тисяч жителів москви підуть на біржу праці чи громроботи 


Безжальна і беззмістовна війна росії проти України продовжує створювати для громадян країни-агресора перспективи залишитися без роботи. За останні кілька днів французький бренд косметики L'Occitane закрив всі свої магазини в РФ, а фінський виробник фарб Teknos зупинив завод. Разом з виходом цих двох компаній росіяни втратять щонайменше близько тисячі робочих місць. 


До того ж, компанії не поспішають відкривати заплановані нові магазини. Буквально днями кілька великих російських продуктових мереж повідомили про те, що заморозили плани по відкриттю нових точок. Це значить, що відкритих вакансій на ринку праці стане менше. 


Заперечувати зростання безробіття не можуть навіть офіційні представники влади агресора. Так, мер російської столиці спрогнозував близько 200 тисяч безробітних через вихід з ринку іноземних компаній. Відповідних нових місць їм немає, тож пропонують перекваліфікацію або громадські роботи.


Цей негативний тренд не рятує навіть практика деяких компаній, таких як Google, JPMorgan, Goldman Sachs, McKinsey чи Visa перевозити своїх російських співробітників в інші країни. Тож прогнози аналітиків щодо 2 млн безробітних цілком можуть справдитися. 


Ще більше проблем для працівників може тягнути за собою ускладнення оптимізації податків для російських компаній. Перший приклад вже є. Російський оператор нафтогазових танкерів Совкомфлот був вимушений закрити свою фінансову "дочку" в офшорній зоні Кіпру через санкції. 


І навіть можливостей відволіктися від невтішних економічних реалій у росіян стає все менше: в понеділок студія Paramount припинила мовлення своїх розважальних каналів , як-то ParamountComedy, MTV та Nickelodeon, а з російського AppStore зник застосунок Spotify.

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка