Авторизация

Хто фінансує радикалів Ляшка: дослідження ЧЕСНО

Хто фінансує радикалів Ляшка: дослідження ЧЕСНО

Радикальна партія в минулому році отримала рекордні внески від фізичних осіб. У четвертому кварталі загальний бюджет політсили становив понад 66 млн грн, з яких близько 80% - приватні внески. Про це повідомляє громадська організація ЧЕСНО.

В ЧЕСНО відзначили, що протягом 2016-2017 років частка приватного фінансування партії Олега Ляшка становила всього 2%, але в IV кварталі минулого року кількість фізичних осіб, які профінансували партію, значно зросла.


"Від фізичних осіб в минулому році "радикали" отримали 52 млн грн, що в 50 разів більше, ніж сукупно за 2,5 року до цього. Гроші масово почали надходити в жовтні, а їх кількість до кінця року постійно зростала. Від різних людей в один і той же день нараховувалися однакові суми", - наголошується в повідомленні.

ЧЕСНО наводить приклад, що 10 грудня десять чоловік із Запоріжжя перерахували по 99 000, а 10 жовтня прихильники партії 34 рази надсилали по 14 000 грн.


Згідно з правилами банків, якщо сума перерахунку перевищує 15 000 грн, то в банку повинні ідентифікувати особу, яка здійснила внесок, скопіювати відповідні документи. В ЧЕСНО підкреслили, що суми, які донори перераховували на рахунок партії, зазвичай повторюються.


Так 49 500 перераховували 52 рази, 65 раз віддавали по 99 000, 137 раз перераховували по 100 000 гривень, а ще 50 раз по 14 000 грн.


"Нардеп Сергій Рибалка 22 грудня десять разів перерахував партії по 49 000 грн", - йдеться в повідомленні.


Донори, з якими вдалося зв'язатися ЧЕСНО, підтвердили, що перераховували Радикальній партії гроші. Однак, детальний аналіз свідчить про те, що не всі вони могли собі дозволити перераховувати зазначені суми.


Серед донорів партії Ляшка - нардепи, чиновники, керівники обласних і районних осередків політсили, державні службовці, викладачі університетів і навіть ворожка.


"Наприклад, мешканка Вишневого Київської області, Наталія Еріставі, яка позиціонує себе як "ясновидиця з діда-прадіда, білий маг: грошова магія, любовна магія, зняття деструктивних програм" віддала партії Олега Ляшка 118 000 грн", - уточнили в ЧЕСНО.


Читайте також: Ляшко зірвав засідання Кабміну


Майже 50 000 грн дав керівник кіровоградської школи-інтернату Сергій Сторчаус. Він підтверджує перерахування внеску й пояснює це особистими уподобаннями.


Його син, Віталій Сторчаус, який працює завідуючим сектором з питань архівної справи районної ради Кропивницького, перерахував Ляшку ще 40 000 грн. У 2017 році він задекларував всього: 117 000 грн зарплати.


У ЧЕСНО повідомили, що студентка Наталія Соколік, яка ще в жовтні минулого року шукала роботу секретаря з зарплатою в 10 000 грн, вже в грудні перерахувала Радикальній партії 99 000 грн. Пізніше: 49 000 грн їй повернули. До жовтня вона працювала касиром торгового залу на заправці. За словами студентки, вона фінансувала Радикальну партію, тому що "їй це подобається".


Тетяна Балкова, інспектор з контролю за забезпеченням навчального процесу в Київському національному економічному університеті також профінансувала партію Ляшка на суму 100 000 грн.


"Гроші на Радикальну партію перерахувала також довірена особа кандидата в президенти Руслана Ригованова. Підприємець Олеся Білецька з Горішніх Плавнів підтвердила, що вона дала на партію Ляшка близько 100 000 грн, і одночасно є довіреною особою іншого кандидата", - наголошується в повідомленні.


Ще одна довірена особа Ригованова - Андрій Шлагін з Дніпра, колишній член партії Наша Україна, профінансував політсилу ще на 149 000 грн.


Рух ЧЕСНО повідомляв, що більше половини довірених осіб Рмгованова в Івано-Франківській - з команди Олега Ляшка або є його прихильниками.


Часто Радикальну партію фінансують цілі сім'ї. Наприклад, Володимир Копійченко, депутат Черкаської ОДА, 20 грудня 2018 року дав політсилі 1000 грн. У той же час його мати, Надія Копійченко, за кілька днів до того, перерахувала радикалам 49 500 грн. Дружина депутата, Алла Копійченко пожертвувала ще 500 грн.


Свій внесок в розвиток Радикальної партії зробила родина журналістів з Миколаєва.


Читайте також: Рейтинг гаманців. Скільки грошей у топ-кандидатів в президенти


Сергій Порфир'єв і Галина Порфир'єва сплатили до бюджету партії по 60 000 грн. Сергій Порфир'єв підтвердив, що перераховував гроші і запевнив, що має достатню для цього зарплату, а крім того гроші по 5-7 тис грн дали його знайомі.


За даними ЧЕСНО, значний внесок зробили народні депутати Радикальної партії. "1,4 млн грн партії дав нардеп, член фракції Радикальна партія Сергій Рибак. Ще по мільйону перерахували народні депутати Сергій Скуратовський та Василь Амельченко. Скромніше були внески депутаток Тетяни Юзькова, яка дала 35 000, або Альони Кошелєвої, вона пожертвувала: 49 000 грн. Нардеп Андрій Лозовий вніс на рахунок партії 29 000 грн", - уточнюється в повідомленні.


Систематично давав гроші (всього 60 000) нардеп від Народного фронту Євген Дейдей, який неформально приєднався до радикалам.


Майже 1,4 млн грн в грудні перерахував колишній нардеп Юрій Парфьонов.


Мер Немирова Віктор Качур, який в 2017 заробив 333 000 грн, перерахував Ляшку в 2018 році 250 000 грн. "Очевидно, для цього також довелося витратити 400 000, які Качур зберігав готівкою", - уточнюється в повідомленні.


Заступник міського голови Сєвєродонецька, засновник Луганського обласного народного клубу голубників, любителів співочих та декоративних птахів Григорій Пригеба, профінансував Радикальну партію на 297 000 грн. Згідно з декларацією, у 2017 році він заробив 316 000 грн, а заощаджень ні готівкою, ні в банку не було.


Значна частина донорів радикалів - підприємці. Частина з них підтвердили ЧЕСНО свою прихильність Радикальній партії.


Наприклад, власник будівельних компаній В'ячеслав Лігостаєв перерахував політсилі 1 млн грн. Голова львівської компанії SpectrStore Володимир Верес профінансував радикалів на 200 000 грн. Він пояснив, що дійсно перераховував гроші, оскільки "часто перетинається з людьми з партії".



25 березня 2019 року повідомлялося, що кандидати в президенти витратили на виборчі кампанії понад 960 млн грн.



рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка