Авторизация

Сьогодні в Україні відзначають День герба: історія свята

Сьогодні в Україні відзначають День герба: історія свята

Сьогодні, 19 лютого, в Україні відзначають День державного герба. У цей день в 1992 році Верховна Рада затвердила тризуб як малий герб.

Відкритий конкурс зі створення проекту відповідно до постанови Верховної Ради оголосили 24 червня 1991 року, ще за часів СРСР. Комісія з питань культури і духовного відродження ВР створила робочу групу-журі, що складалася з нардепів, істориків, мистецтвознавців, працівників музеїв.


На конкурс надійшло понад 200 робіт. Всі вони до цього дня зберігаються в Центральному державному архіві органів центральної влади та управління. Переміг проект історика-геральдиста Андрія Гречила і художника Івана Турецького.

На думку Гречила, тризуб в графічній традиції періоду правління Великого князя Володимира був прийнятий не випадково: "Саме за князя Володимира всі етнічні українські землі були об'єднані в одній державі. У 1918 році тризуб також був обраний гербом УНР як символ соборності українських земель. Такий герб має ідею поновлення традиції державності", - говорив він, передає Укрінформ.


Реклама

15 лютого відзначався Всесвітній день онкохворих дітей.

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка