Авторизация

Вітряна віспа - одна з найбільш поширених інфекцій у світі

Вітряна віспа - одна з найбільш поширених інфекцій у світі
Вітряна віспа - це гостре інфекційне вірусне захворювання, яке є одним з найпоширеніших у світі. Інформацію про це захворювання на своєму сайті розмістив Центр громадського здоров'я.
Про вітрянку в Україні потрібно знати кожному, адже вакцинація проти цієї хвороби не входить в обов'язковий календар щеплень. Отже, поширеність вітряної віспи в нашій країні дуже висока. Головні симптоми захворювання - підвищена температура тіла і специфічне висипання на шкірі і слизових оболонках.
За рівнем поширеності в світі вітрянка поступається лише грипу та ГРВІ. В Україні щороку фіксується від 100 до 200 тисяч випадків вітряної віспи. Переважна більшість хворих – це діти.
Збудник вітрянки - ДНК-вірус групи герпесу, який досить сильно пригнічує імунітет. Заразитися можна від хворої на вітряну віспу або оперізуючий лишай людини. Сприйнятливість населення до вітряної віспи дуже висока - близько 90-95%.
Найчастіше вірусом вітряної віспи інфікуються діти від 2 до 4 років. Після перенесеної вітрянки у людини формується досить стійкий імунітет до даного вірусу. Повторні випадки зараження трапляються, але рідко. Вітрянка важче переноситься у дорослих, ніж у дітей. Особливо вона небезпечна для вагітних, оскільки може провокувати вади розвитку у плода.
Хоча в більшості випадків вітрянка протікає досить легко, іноді вона може спричинити такі важкі ускладнення, як менінгіт, енцефаліт, пневмонія тощо. За даними Центру громадського здоров'я, 1 з 50-ти випадків вітрянки закінчується тими чи іншими ускладненнями.
В Україні щеплення від вітрянки не є обов'язковою, але його можна зробити за власні гроші. Потрібно дворазове введення вакцини з мінімальним інтервалом в 6 тижнів. Дітям до 9-місячного віку щеплення від вітрянки не роблять. У США, де щеплення від вітрянки входить в обов'язковий календар вакцинації, в період з 1995 по 1999 роки захворюваність на цю хворобу знизилася на 80%. Імунітет, який утворюється у людини після вакцинації, вважається тривалим. Поки невідомо, чи є він довічним, оскільки вакцина від вітрянки ще «молода», але впродовж 20-ти років після щеплення він залишається на необхідному рівні.
Робити щеплення від вітряної віспи рекомендується всім, хто не хворів на цю хворобу і не хоче, щоб нею хворіли його діти. Наполегливо рекомендується зробити щеплення від вітрянки на етапі планування вагітності, якщо жінка не перенесла це захворювання в дитинстві.
Автор: Ольга Купріянова
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка