Авторизация

Естонія надіслала до Німеччини запит на схвалення постачання зброї в Україну

Естонія надіслала до Німеччини запит на схвалення постачання зброї в Україну

Естонія звернулася до Німеччини за затвердженням постачання в Україну 122-мм гаубиць, вироблених у НДР, повідомляє Deutsche Welle з посиланням на прессекретаря Міністерства оборони Німеччини.



"Німеччина отримала від Естонії запит на схвалення постачання гаубиць в Україну. Запит вивчається і перебуває "на відомчому узгодженні", повідомила секретар міністерства оборони ФРН увечері у четвер, 20 січня. Процес має бути скоординований із Фінляндією", - повідомляє видання.



Уточнюється, що знаряддя, які планується передати Україні, було виготовлено у НДР, а у 1990-х роках продано Фінляндії.



Як повідомлялося, Міністерство оборони Естонії заявило про намір поставити Україні протитанкові ракети Javelin, а також 122-мм гаубиці. Крім того, Естонія також планує збільшити так звану м'яку допомогу, зокрема готує до відправлення пересувний комплекс польового шпиталю, навчить роботі на ньому українських військових медиків.



Раніше президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю італійській газеті La Repubblica зазначив, що Німеччина завадила постачанням за лінією НАТО протидронних рушниць та протиснайперських систем в Україну. "Невже ми на восьмому році війни не маємо на них права? Очевидно, що маємо. Будь-яка демократична держава, яка захищається від агресії, повинна мати право на придбання таких оборонних інструментів. Але в деяких столицях усе ще перемагає страх", - наголосив президент України.



Після цього, в грудні 2021 року, Кулеба заявив, що Україна та Німеччина можуть вирішити проблему блокування Берліном придбання Україною зброї за лінією НАТО в рамках переговорів. Він також повідомив, що обговорив із Бербок це питання, і сторони "зійшлися на думці, що дипломатичних переговорів буде достатньо для того, щоб шукати рішення для будь-яких ситуацій".



Сама Бербок під час візиту до Києва заявила, що позиція Німеччини щодо постачання озброєння Україні залишається незмінною.



"Зовнішня політика означає, що ми маємо чітку позицію. Тому те, що було сказано декілька місяців тому, незмінно. Це не залежить від того, куди я їду, оскільки позиція уряду Німеччини щодо постачання зброї з огляду на відповідну політику експорту зброї, відома, і це закріплено також у нашій історії. Ми говорили про це під час нашої розмови", - сказала вона.


Сообщает interfax.com.ua

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка