Авторизация

Соціологи підрахували відсоток сепаратистів на Закарпатті

Соціологи підрахували відсоток сепаратистів на Закарпатті

Переважна більшість жителів Закарпаття вважає, що область повинна бути в складі унітарної України - з нинішніми або розширеними повноваженнями. Це видно по результатам осінньо-зимового соцопитування, проведеного Фондом Демократичні ініціативи ім. Кучеріва та фірмою Юкрейніан соціолоджі сервіс за підтримки посольства Британії в Україні.

64% опитаних закарпатців не проти жити в Україні зі збереженням нинішнього статусу області, 17% - за те, щоб розширити повноваження місцевої влади.


Існування області в складі "федеративної країни" в статусі автономного округу підтримують лише 3% опитаних місцевих жителів, а вихід Закарпаття зі складу України - і того менше: 1%.



При цьому варіант "вийти зі складу України і приєднатися до іншої країни" не підтримав ніхто.


На думку соціологів, заклики до місцевої автономії і федералізації в регіоні не прижилися.




Однозначну перевагу серед закарпатців має загальнонаціональна ідентифікація (60% опитаних в першу чергу називають себе українцями), тоді як локальну, регіональну або національну ідентичність вибрав кожен третій (31%).




У закарпатців, кажуть аналітики, "досить неоднозначні" погляди на українізацію в регіоні.


Реклама

Тільки 20% вважають, що це сприятиме об'єднанню жителів різних національностей. На думку 31%, це може призвести до гострого міжетнічного конфлікту, а майже половина опитаних - 49% - з цього приводу не має певної думки.




Закарпатці в основному не бачать загрози в різних національних рухах, пишуть соціологи. 51% опитаних оцінюють нинішню політику Угорщини в регіоні дружньою допомогою угорській меншині, і лише 14% бачать в цьому підготовку до анексії територій.


Загрозу в русі русинів бачать 7% закарпатців, водночас 21% опитаних вважають, що він спрямований "на захист самобутності русинів" і не представляє загрози. Більшість опитаних або нічого про це не знає (33%), або не має певної думки (38%).


Більшою загрозою закарпатці вважають діяльність націонал-радикалів: 6% оцінюють її як серйозну загрозу, ще 31% - як "певну". Більшість або не бачить ніякої загрози (31%), або не має певної думки (32%).




Абсолютна більшість опитаних (82%) хочуть бачити Україну в ЄС. Рух до Митного союзу підтримують лише 0,4%. Менше 4% респондентів хочуть, щоб Україна нікуди не входила.



Вступ до НАТО підтримують 56%, позаблоковий статус - 14%, військовий союз з РФ - тільки 0,2%. 30% не мають певної думки щодо членства України в НАТО.


Опрос проведено з 30 листопада по 10 грудня 2018 року в 6 містах і 15 селах Закарпатської області серед 500 українців. Похибка не перевищує 5,0%.

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка