Авторизация

Закон про секс вступив в силу: подробиці

Закон про секс вступив в силу: подробиці

Сьогодні, 11 січня, в Україні набув чинності закон №2227-VIII, яким Рада внесла зміни до Кримінального кодексу щодо обов'язкової взаємної згоди на сексуальний контакт.

Парламентарії змінили в законі поняття "згвалтування" і розширили коло можливих обвинувачених в примушенні до сексу.


"Згвалтування - вчинення дій сексуального характеру, пов'язаних з вагінальним, анальним або оральним проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета, без добровільної згоди потерпілої особи", - так тепер визначається це поняття в законі.

Раніше зґвалтуванням вважалося тільки грубе фізичне насильство, погрози та безпорадне становище. Покарання, як і раніше, - позбавлення волі на термін до 5 років.


Крім того, "незалежно від добровільної згоди" кримінальна відповідальність передбачена за статеві зносини повнолітнього з особою, яка не досягла 14-річного віку. За це - в'язниця на термін від 8 до 15 років.


За статтею про примус до сексу до відповідальності буде залучатися не тільки начальник на роботі, але і будь-хто з колег. Покарання - штраф до 850 грн або арешт до 6 місяців.


За зґвалтування родича або близької людини порушник може отримати тюремний термін на 5-10 років.



Домашнє насильство (умисне систематичне фізичне, психологічне або економічне) тепер буде каратися громадськими роботами від 50 до 240 годин або арештом на строк до 6 місяців, обмеженням волі до 5 років або позбавленням волі до 2 років. У свою чергу, якщо потерпілий відмовляється від кримінального провадження, то закрити справу не зможуть - потрібно угода про примирення сторін тільки з ініціативи потерпілого.


Читайте також: Швеція прийняла закон, який зобов'язує отримати згоду перед сексом

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка