Авторизация

Майже половина українців вважають, що немає політичних лідерів

Майже половина українців вважають, що немає політичних лідерів

Майже половина українців вважають, що в Україні немає політичних лідерів, які могли б ефективно керувати країною, а 60,5% опитаних хочуть бачити "сильну руку". Про це свідчать результати опитування, проведеного Інститутом соціології НАН України за підтримки фонду Демократичні ініціативи ім.Кучеріва.

Дві третини (60,5%) респондентів в тій чи іншій мірі згодні з твердженням, що "для нормального розвитку країні потрібна "сильна рука, а не розмови про демократію".


Майже 60% опитаних в 2018 році громадян оцінюють політичну ситуацію в нашій країні як напружену, а ще близько 28% - як вибухонебезпечну.

"Переважна більшість респондентів оцінюють життя в нашій країні або як важке (36%), або як нестерпне (46%), і така перевага негативних оцінок залишається незмінною протягом кількох років. Причому лише 17% опитаних очікують якогось поліпшення протягом найближчого року, тоді як 52% переконані у відсутності поліпшення ситуації ", - наголошується в повідомленні.

Читайте також: Вибори президента: ЦВК затвердила початок і терміни кампанії

Згідно з опитуванням, більше половини громадян відмовляються визнавати свою відповідальність за вибір президента і народних депутатів.

"Серед населення зберігається невіра в можливість впливати на дії влади. 54% опитаних відзначили, що вони не змогли б нічого зробити в разі порушення їх прав з боку уряду України; ще близько 31% не змогли визначитися в цьому питанні і тільки 15% сказали, що можливості відповідного впливу на уряд є", - підкреслюється в повідомленні.

Соціологи уточнили, що як і в минулі роки більшість опитаних (близько 60%) вважають себе, перш за все, громадянами країни, тобто, переважає загальнонаціональна ідентичність. На другому місці за поширеністю є локальна ідентичність (безпосереднє місце проживання). Тільки 7% опитаних вважають пріоритетною регіональну приналежність.

З оптимізмом дивляться на майбутнє України 20% (проти 26% в 2017 році), відчуття безвиході зросло з 12% до 18%, тривоги - з 30% до 38%, страх з 15% до 21%.

Опитування проводилося з 13 по 29 вересня 2018 року серед 1800 осіб у всіх регіонах України за винятком анексованого РФ Криму та окупованих територій Донбасу.


Реклама

Соцопитування групи Рейтинг у вересні-жовтні показало, що якби вибори президента відбулися в середині осені 2018 року, до другого туру точно вийшла б Тимошенко, а конкуренцію там їй склав би або Порошенко, або Зеленський.

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка