Авторизация

60% українців не підтримують введення воєнного стану - опитування

60% українців не підтримують введення воєнного стану - опитування

Рішення про введення воєнного стану на 30 днів в окремих областях України підтримують лише третина опитаних, не підтримують - майже 60%. Такі дані результати опитування соціологічної групи Рейтинг.

Більшість респондентів (62%) вважають Росію країною-агресором по відношенню до України. Протилежної думки 26% респондентів, ще кожен десятий не визначився.


58% опитаних вважають, що Росія вчинила акт військової агресії проти України при захопленні військових кораблів у Керченській протоці 25 листопада 2018 року. Протилежну думку висловили 22% респондентів, кожен п'ятий не зміг визначитися.

Рішення про воєнний стан підтримує тільки половина з тих, хто вважає Росію агресором. Рішення більше підтримують мешканці західної (44%) і центральної (39%) України, менше - на півдні (24%), найменше - на сході (14%); респонденти, які спілкуються вдома українською (45%), російською (17%); дещо більше підтримують чоловіки (38%), ніж жінки (28%).

Читайте також: Де в Україні ввели військовий стан: карта

Соціологи підкреслили, що рішення ввести воєнний стан на 60 днів і по всій території України підтримують лише 14%, не підтримують - 76%.

"Більшість опитаних (69%) вважають введення воєнного стану запізнілим рішенням, і переконані, що його потрібно було вводити ще в 2014 році після анексії Криму і початку військових дій в Донбасі", - йдеться в повідомленні.

Соціологи звернули увагу на те, що майже дві третини опитаних допускають, що президент Петро Порошенко хотів ввести воєнний стан в Україні на 60 днів з метою перенесення президентських виборів.

Більшість вважають, що введення воєнного стану приверне увагу світової громадськості до України (60%) і сприятиме впровадженню додаткових міжнародних санкцій проти Росії (55%).

Тільки 31% опитаних вважають, що введення воєнного стану допоможе поліпшити обороноздатність країни.


Реклама

22% оцінюють вірогідність наземного повномасштабного військового вторгнення Росії в Україну як високу, 29% - як середню, 17% - як низьку. Кожен п'ятий вважає, що немає ніякої загрози, кожен десятий не визначився. Вищий рівень загрози вторгнення бачать респонденти на заході і в центрі країни, нижче - на півдні і сході.

Опитування проходило з 4 по 10 грудня 2018 року серед 2 тис жителів України від 18 років і старше методом інтерв'ю. Помилка репрезентативності - не більше 2,2%.


26 листопада 2018 року парламент схвалив введення ВС на місяць - до 14:00 дня 26 грудня - в регіонах України, що межують з РФ і Придністров'ям. "За" проголосували 276 депутатів. Пізніше президент підписав цей документ.

Воєнний стан в Україні ввели в 10 областях України та внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії, які межують з країною-агресором РФ і Придністров'ям. Воєнний стан ввели в Вінницькій, Луганській, Донецькій, Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Херсонській областях.

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка