Авторизация

Вісті з Полтави - Нардепи від Полтавщини близькі до групи Коломойського — через призму голосування за арешт Дубневича


Вісті з Полтави - Нардепи від Полтавщини близькі до групи Коломойського — через призму голосування за арешт Дубневича

Парламент дозволив арештувати нардепа Ярослава Дубневича. Нардепи від «Слуги народу», яких пов’язують із олігархом Ігорем Коломойським, не голосували за це рішення. Серед них є й представники від Полтавщини


Верховна Рада 31 жовтня дозволила Генпрокуратурі притягти до кримінальної відповідальності народного депутата із групи «За майбутнє», голову підкомітету з питань медичної техніки та медичного транспорту Ярослава Дубневича. За надання згоди на затримання (арешт) Дубневича проголосували 229 депутатів.



Результати голосування дозволяють проаналізувати належність нардепів до умовної групи олігарха Ігоря Коломойського у фракції «Слуга народу». Справа в тому, що депутатську групу «За майбутнє», до якої входить 22 особи, у ЗМІ назвали «запасним полком Коломойського». Логічно, що притягнення до кримінальної відповідальності своєрідного багнета з цього полку — не знайшло розуміння у групи Коломойського. Під цією призмою і розглянемо голосування обранців, яких можна зв’язати з Полтавщиною.



Із фракції «Слуга народу» затримання колеги підтримали нардепи Дмитро Нальотов, Анастасія Ляшенко, Костянтин Касай, Олександр Трухін, Жан Беленюк, Марина Бардіна. Трьох останніх до полтавців занесемо умовно.



Інші полтавські «слуги» фактично ухилилися від цього голосування. Серед них нардепи Андрій Боблях і Олексій Мовчан не голосували, а Максим Березін утримався.



Позафракційний Олег Кулініч та член згаданої групи «За майбутнє» Юрій Шаповалов також утримались.


Народний депутат
Висування
Округ
Голос
Дмитро Нальотов
Слуга народу
144
За
Андрій Боблях
Слуга народу
145
Не голосував
Юрій Шаповалов
самовисуванець / За майбутнє
146
Утримався
Олег Кулініч
самовисуванець / позафракційний
147
Утримався
Анастасія Ляшенко
Слуга народу
148
За
Костянтин Касай
Слуга народу
149
За
Олексій Мовчан
Слуга народу
150
Не голосував
Максим Березін
Слуга народу
151
Утримався
Олександр Трухін
Слуга народу
40
За
Жан Беленюк
Слуга народу
список
За
Марина Бардіна
Слуга народу
список
За
Ілля Кива
ОПЗЖ
список
Утримався
Суто Мамоян
ОПЗЖ
список
Утримався
Артур Герасимов
ЄС
список
Не голосував

Голосування у розрізі фракцій:


Фракція
К-сть членів фракції
За
партія «Слуга народу»
252
208
партія «ОПЗЖ»
44
0
партія «ЄС»
27
0
партія ВО «Батьківщина»
24
0
група «За майбутнє»
23
0
партія «Голос»
20
19
позафракційні
33
2

Запасний полк Коломойського ім. Полтавщини



Аналізуючи різні групи впливу у фракції «Слуга народу» ми вже писали про належність Юрія Шаповалова (через партію «Відродження») до орбіти Ігоря Коломойського. До цієї партії свого часу належав й нардеп Олег Кулініч, отже і його сьогоднішня позиція — зрозуміла.



Однак якщо на прикладі екс-«Відродження» цей зв’язок із Коломойським відомий, то із новими обличчями в пропрезидентській фракції «Слуга народу» від Полтавщини не все було зрозуміло.



Голосування по Дубневичу дозволяє це зробити. В згаданий запасний полк олігарха можна віднести Андрія Бобляха, Максима Березіна та Олексія Мовчана, на яких впливає нардеп Юрій Шаповалов.



Голос «за» Анастасії Ляшенко, яку пов’язують із представником «Відродження» Володимиром Пилипенком, може свідчити про те, що частина «відродженців» орієнтується на інші центри впливу. Так, сам Володимир Пилипенко на минулих парламентських виборах увійшов до першої десятки «Опозиційного блоку», а в цієї політсили досить складні стосунки із Коломойським.



Якщо оцінювати інших «слуг-мажоритарників», то, за нашою інформацією, Дмитро Нальотов — орієнтується безпосередньо на Володимира Зеленського. А нардепа Костянтина Касая пов’язують з оточенням міністра МВС Арсена Авакова.



Виходить, що «чистий Зе» серед полтавських мажоритарників від «Слуги народу» — це тільки Нальотов. Добре це чи погано — інша тема для роздумів.



Наостанок скажемо, що негативне голосування опозиційних до нинішньої влади фракцій «ОПЗЖ» та «ЄС» додаткових пояснень не потребує. Їх позиція у цьому випадку не пов’язана із фактором Ігоря Коломойського.



Справа Ярослава Дубневича



Генпрокурор Руслан Рябошапка, виступаючи сьогодні перед парламентом, відзначив, що має достатньо доказів того, що Дубневич причетний до присвоєння 93 млн грн «Укрзалізниці». При цьому у корупції його підозрювали, коли він ще був нардепом Ради минулого скликання, у складі фракції «БПП». Але тільки 17 жовтня Руслан Рябошапка направив до парламенту подання про згоду на притягнення до кримінальної відповідальності Ярослава Дубневича.




Ярослав Дубневич | Фото: Олег Федонюк

Сам нардеп усі звинувачення на свою адресу назвав абсурдними, а подання ГПУ «політичним популізмом».


Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка