Авторизация

Вісті з Полтави - Чотири роки децентралізації: проміжні підсумки в Полтавському районі


Вісті з Полтави - Чотири роки децентралізації: проміжні підсумки в Полтавському районі

Голова Полтавської РДА Ігор Карімов

Реформа децентралізації крокує країною з 2015 року. За масштабністю охоплення та кількістю змін, які вона спричинила, ця реформа є чи не найуспішнішою за роки незалежності країни. Полтавський район «включився» у децентралізацію в 2017 році. Але позитивні результати реформи вже відчули в об’єднаних територіальних громадах.


Початківцям децентралізації було складно, проте зараз вони вже користуються перевагами від об’єднання. Це, перш за все, збільшені в рази бюджети та право самостійно вирішувати майже всі питання, пов’язані з життєдіяльністю громад.



У Полтавському районі зараз шість ОТГ. Перші три громади об’єдналися наприкінці 2017 року, ще дві — в 2018 році. У 2019-му з’явиться ще одна ОТГ. Згідно з Перспективним планом, у районі планують створити, окрім згаданих, як мінімум ще дві ОТГ.



— Перспективний план повністю розставляє всі крапки над «і». Згідно з планом, на території району не залишиться «білих плям». Усі сільради охопить децентралізація згідно з нашими пропозиціями, нашим баченням, які схвалила обласна рада. На Раді регіонального розвитку при Президентові України дали чітку позицію: до чергових місцевих виборів, що відбудуться у 2020 році, завершити процес децентралізації, — говорить голова Полтавської РДА Ігор Карімов.



Перші ОТГ Полтавського району — Мачухівська, Щербанівська, Терешківська, Коломацька й Заворсклянська. Їм довелося наздоганяти ті громади області, які об’єдналися у 2015-2016 роках. Попри це, вони вже мають досягнення.



До Щербанівської громади увійшли дві сільради. Зараз ОТГ — одна з лідерів в Україні за показниками фінансової спроможності. Вона вдало користується близькістю до Полтави та реалізовує амбітні проекти. Серед них відкриття нового дитячого садочка на 140 місць, будівництво басейну та нової амбулаторії. Крім того, громада ремонтує старі та будує нові дороги.




Голова Щербанівської ОТГ Ігор Процик

— Важливе розуміння того, що ми — господарі у своїй громаді. Децентралізація — це саме той інструмент, завдяки якому ми можемо самостійно вирішувати поточні та глобальні задачі. Звісно, маємо підтримку районної та обласної влади. Приємно, що «нагорі» є взаєморозуміння та співпраця, а головне — зацікавленість у розбудові громад, — наголошує голова Щербанівської ОТГ Ігор Процик.



Мачухівська ОТГ утворилася з п’яти сільрад, що входили до складу трьох районів. Це спроможна громада, де левову частку бюджету витрачають на розбудову соціальної інфраструктури. Ремонти навчальних закладів та будинків культури, енергозберігаючі проекти (зокрема, утеплення Полузірського НВК), встановлення камер вуличного відеоспостереження — основні досягнення громади. Багато уваги тут приділяють підготовці кадрів.




Валерій Білокінь

— Наша мета — бути серед найкращих громад України. Тому ми використовуємо напрацювання, досвід, сучасний підхід інших громад і країн для вирішення задач, що постають перед нами щодня. А завдяки реформі децентралізації маємо більше коштів на розбудову громади та покращення умов життя населення, — розповідає голова громади Валерій Білокінь.



Заворсклянська громада також кинула значні сили на відбудову соціально важливих об’єктів обох сільрад, що входять до її складу. Капітальний ремонт роблять у школах, збудували водогін та артезіанську свердловину у Ватажковому. Розташована в долині річки Ворскли, громада розвиває туристичний потенціал і турбується про екологію: висаджує ліси, зарибнює малі водойми.




Голова Заворсклянської ОТГ Вячеслав Сологор

— Завдяки децентралізації Заворсклянська ОТГ зуміла вдало використати земельний ресурс, який нам передала держава. Ми продавали право оренди на ділянки на відкритих торгах — це важливе джерело доходу для нашої громади. Реформуємося і чекаємо на інвесторів у нашій спроможній громаді, — говорить голова громади Вячеслав Сологор.



Особливістю Коломацької ОТГ, що об’єднала дві сільради, є наявність покладів природного газу. Рента від видобутку ресурсів становить значну частину бюджету громади. За кошти сільради тут ремонтують дороги, будинок культури в Коломацькому, будівлю амбулаторії. Громада придбала для комунального підприємства трактор з усім необхідним змінним приладдям та автобус для транспортного сполучення з Полтавою.




ГОлова Коломацької ОТГ Євген Почечун

— Скептики вважали, що в нас нічого не вийде, що ми повинні об’єднатися с великими селами. Але ми довели, що Коломацька громада — спроможна! Той факт, що до нас скоро приєднається Старицьківська сільрада Машівського району, доводить правильність обраного нами шляху, — наголошує голова Коломацької ОТГ Євген Почечун.



Терешківська громада з 2019 року перейшла на прямі фінансові відносини з державою. До ОТГ входять дві сільради. Завдяки збільшеному бюджету сільрада придбала новий сміттєвоз та 25 баків для сміття. Однак ще минулого року встигли реконструювати систему водопостачання і вуличного освітлення, відремонтувати обладнання комунального підприємства, зробити поточний ремонт доріг.




Голова Терешківської ОТГ Наталія Туркеніч

— Реформа децентралізації збільшила наші можливості. Тепер ми можемо приділяти увагу проблемам, які не вирішувалися десятиліттями. Але пріоритетом для нас є школа: більша частина видатків громади йде на ремонти та утримання навчальних закладів, — говорить голова Терешківської ОТГ Наталія Туркеніч.



Децентралізація за п’ять років довела свою доцільність. Переваги реформи відчули на собі всі громади, які вирішили об’єднатися. Збільшений бюджет, право розпоряджатися землею, освітою, культурою, об’єктами інфраструктури на власний розсуд, рента від видобутку ресурсів — це речі, про які сільради могли тільки мріяти. Але вони є реальністю для об’єднаних територіальних громад.


Прес-служба Полтавської РДА

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?