Авторизация

Вісті з Полтави - Як студент може розпочати власний бізнес


Вісті з Полтави - Як студент може розпочати власний бізнес


Ще 20 років тому найбагатші люди світу носили суворі костюми, шкіряні дипломати, ходили лише з охороною та в цілому, були «в бізнесі» якнайменше 20 років. Зараз кумири молоді це юні підприємці, які створювали проекти в гаражах та кидали університет, тому що це заважало їм заробляти. Проте зараз у студентів є багато можливостей, щоб без стартового капіталу створити власну компанію паралельно з освітою. 


Крок 1: знайдіть себе 



Здається, не існує кращої можливості спробувати щось нове, ніж в університеті. З одного боку, вас завжди підтримають в органах студентського самоврядування та в численних гуртках. З іншого — на кожній кафедрі можна знайти викладача, готового допомогти і пояснити будь-які речі стосовно предмету. Можна писати наукові роботи, їздити на конференції, долучатися до громадських організацій, здобувати досвід та навички у різних сферах. І врешті, в якийсь момент ви зрозумієте, що саме цю проблему хочете вирішити, саме ця сфера цікавить найбільше. 



Водночас не потрібно боротися за виживання і працювати аби де лише заради грошей. Тому є можливість пробувати все, що тільки захочеться. 



Крок 2: використовуйте своє студентство



Коли володарям компанії потрібна порада, вони повинні за неї платити. Проте ви, як студент, можете написати на пошту керівнику компанії і домовитися про зустріч. Ваші можливості майже не обмежені — від інтерв’ю до стажування. Всі, хто сьогодні керує холдингами, колись самі були студентами. Тому вони добре розуміють проблеми, з якими ви стикаєтеся, і часто допомагають. Наприклад, Марк Цукерберг викладає бізнес у місцевій школі, тому що колись йому не вистачало саме цих знань.



Інше питання — це міжнародний досвід. Для студентів є, певно, найбільше міжнародних навчальних програм. При цьому, сфери необмежені — ви можете отримати будь-які знання безкоштовно, подавшись на відповідну програму або на отримання гранту. У сфері реклами, наприклад, студенти можуть подавати свої проекти на конкурс, не сплачуючи жодних зборів. 



Крок 3: зберіть команду



Можливо, університет не дасть вам саме того, що ви від нього чекаєте. Проте це гарна школа життя. Серед безсонних ночей, лабораторних робіт та курсових можна насправді зрозуміти, хто є хто. Тому саме серед студентів формуються успішні команди. Серед таких PayPal, Google та Dropbox. Головне, набрати не лише амбітних, а й тих, хто доводить справи до кінця, та вміє координувати роботу команди.



Крок 4: тверезо оцініть ситуацію



Давайте відверто: ви не запустите ракету у космос, якщо придумали це 5 хвилин тому. Студенти-підприємці легко ведуться на власні амбітні мрії про казкове багатство і часто переоцінюють свої можливості. 



Сконцентруйтесь на реалізації вашого проекту — створіть алгоритм, розпишіть стратегію, подумайте про деталі. Зацікавлені люди навколо та чіткий план дій — це половина вашого успіху.



Крок 5: залучіть кошти



Навчаючись ви можете залучати кошти не тільки профільних фондів, а й студентських. Підприємці готові вкладатися в проект, якщо довіряють вашому ЗВО або якщо самі тут навчалися. Крім того, деяку вашу роботу можуть покривати гранти на навчання. Проте, звичайно, треба бути готовим до відмов та мовчання у відповідь. Із 100 написаних вами листів, вам прийде відповідь максимум на 10. З них 5 запросять вас до офісу, а тільки одна захоче профінансувати ваш проект. 



Або не захоче. На вашому шляху буде багато відмов. Звикніть працювати, незважаючи на рішення сторонніх людей. Це прийде до вас із часом, проте збереже чимало нервів. 



Крок 6: звіряйте годинники



Урешті-решт наступить момент, коли ви захочете кинути навчання. Згодом ви втомитеся від бізнесу, від людей, які вас не розуміють, від нав’язаних рішень, неприємних викладачів, проблем і безсоння. Це означає лише одне — час звірити годинники. 



Передивіться плани, сядьте з командою у пабі, обговоріть ваш прогрес і бачення майбутнього. Згадайте заради чого ви починали це все. А потім опишіть голі факти. Ви все ще вирішуєте проблему? Все ще вважаєте, що воно варте того? Переосмисліть все, що ви робите.



І останнє: покинутий університет не робить вас Біллом Гейтсом. Залиште собі шлях для відступу. Ви можете ніколи ним не скористатися, але він з вами назавжди. 


ПОІППО за матеріалами Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка