Авторизация

Закріплення в законодавстві гарантії дотримання мінімального рівня зарплати медиків

Закріплення в законодавстві гарантії дотримання мінімального рівня зарплати медиків
Міністерство охорони здоров’я, Національна служба здоров’я України та медичний комітет напрацювали низку законодавчих змін, зокрема готуються до реєстрації у парламенті два проєкти законів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення надання медичної допомоги» та зміни до Бюджетного кодексу.
Про це на своїй фейсбук-сторінці написав голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.
Так якщо зміні приймуть, в Україні відмовляться від формування зарплат за тарифною сіткою, а також гарантують мінімальну заробітну плату для медпрацівників.
Голова Комітет нагадав, що в червні Президент України підписав указ, яким рекомендував Кабміну встановити мінімальний рівень зарплати для лікарів на рівні 20 тис. грн та середнього медперсоналу –13,5 тис. грн. Уряд передбачив у проєкті держбюджету на наступний рік відповідні підвищення фінансування ПМГ.
Однак, за словами Радуцького, це не гарантує, що керівники медзакладів автоматично підвищать зарплату працівникам.
«Тому ми пропонуємо чітко зафіксувати в законі, що зарплата у державних та комунальних закладах охорони здоров’я не може бути нижче рівня, встановленого Кабміном», – йдеться в повідомленні.
Також Радуцький, пропонує об’єднати терміни «вторинна» та «третинна» медична допомога в єдине поняття – спеціалізована допомога. Він нагадав, що 1 квітня наступного року медзаклади «третинки» переходять до фінансування за Програмою медичних гарантій.
У разі прийняття змін, буде встановлений відсоток рентабельності на платні послуги. Радуцький повідомляє, що пропонується єдиний для всіх принцип – Кабмін встановлює відсоток рентабельності на послугу, на базі якого медзакладом розраховується тариф.
Крім того, у разі прийняття змін буде дозволено залучати до лікування інтернів та фармацевтів. Радуцький пояснює, що на період запровадження карантину до надання меддопомоги зможуть залучати фармацевти, студентів 4-5 курсів за спеціальностями «Охорона здоров’я», молодших спеціалістів, лікарів-інтернів, а також лікарів-спеціалістів без вимог щодо атестації на присвоєння чи підтвердження кваліфікаційної категорії.
Нагадаємо, в понеділок на селекторній нараді з Президентом України Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко відзначив, що в Україні до COVID-вакцинації населення залучають студентів-медиків.
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка