Авторизация

Як в Україні 30 років тому з'явився інтернет // Юрій Янковський



19 грудня 1990 року, в офіс кооперативу програмістів "Демос" на вулиці П'ятницька в Москві зайшли троє гостей зі столиці тодi ще УРСР. У їхніх очах читалося очікування дива, і вони його врешті отримали.

Очолював делегацію 32-річний Юрій Янковський, голова сектора Міжгалузевого Центру технологій програмування "Технософт". За цією довгою назвою ховалася організація, створена на базі легендарного Інституту кібернетики в Києві.

Центр розробляв програмне забезпечення. В основному для військових цілей. Але обслуговувати оборонку Янковському і його колегам залишалося недовго. В кінці 1990-го він приїхав у Москву до тих, хто зміг підключитися до міжнародної комп'ютерної мережі, вийшовши на зв'язок з одним із університетів Фінляндії.

Річний доступ до малозрозумілого і дивовижного всесвіту обійшовся "Технософту" в 20 тисяч радянських рублів.

Замість двох авто, які можна було купити на ці гроші, київські кібернетики отримали можливість обмінюватися даними зі світом. Через уже неабияк проіржавілу "залізну завісу". На сміховинній швидкості в 2,5 кілобіт на секунду.

Майже відразу після розвалу СРСР Юрій Янковський поїхав у США – плести всесвітнє павутиння там. Третій десяток років він живе в штаті Вірджинія та прилітає у Київ до сина.

Восени 2020 року, під час одного з приїздів в Україну, 62-річний айтішник погодився зустрітися з журналістами УП.

Як із генсека Черненка зробили автора першого радянського e-mail, чим український інтернет відрізняється від російського, яким було перше інтернет-порно, і чи зможе людство прожити без web – УП публікує спогади Юрія Янковського.

Текстова версія з фото: https://www.pravda.com.ua/articles/2020/09/28/7267880/

Якщо вам сподобався цей матеріал і ви хочете допомогти нам, вступайте в Клуб Української правди: https://club.pravda.com.ua/
___
Українська правда:
Сайт: https://www.pravda.com.ua
Facebook: https://www.facebook.com/ukrpravda/
Twitter: https://twitter.com/ukrpravda_news
Telegram-канал "УП. Кляті питання": https://t.me/ukr_pravda
Telegram-канал "УП. Off the record": https://t.me/off_the_record
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?