Авторизация

Оцінка нерухомості для пред’явлення у суді – що варто знати!

У яких випадках потрібна оцінка майна для суду

Розгляд майнової суперечки щодо нерухомості

  • При шлюборозлучних процесах
  • За умови наявності суперечок між спадкоємцями
  • При виході співзасновника зі складу організації
  • У ситуаціях відчуження майна державою для визначення розміру компенсації
  • При затопленні квартири
  • При оскарженні «державної» вартості, яку видає автоматичний реєстр Фонду державного майна України
  • При відшкодуванні збитків у результаті ДТП
  • Для визначення розміру судового збору у майнових спорах. Докладніше про це радимо прочитати окрему статтю про особливості проведення оцінки майна для пред’явлення в суді.

Чинники, що впливають на вартість нерухомості для суду

Не всі фінансові претензії вдається вирішити мирним шляхом, тому часто майно стає предметом судового розгляду. Одним із найважливіших доказів у справі є звіт про оцінку ринкової вартості того чи іншого майна.

У процесі проведення незалежної оцінки нерухомості для суду оцінювачем аналізуються такі фактори:

1. Можливість торгу

При оцінці необхідно врахувати коригування на торг, що враховує різницю між ціною пропозиції та ціною угоди, що утворюється у процесі переговорів між покупцем та продавцем. Її величина залежить від стійкості ринку.

2. Дата продажу (пропозиції)

Часто між датою публікації та датою продажу нерухомості минає деякий час. У зв'язку з тим, що ринкові умови з часом змінюються, необхідно проаналізувати їх вплив на формування ціни та розрахувати коригування.

3. Умови правочину

Оцінюючи нерухомості також враховуються умови проведення угоди. Якщо вони відмінні від типових (ринкових) умов, необхідно розглянути вплив цих умов ціну об'єкта.

4.Право власності

На оцінку нерухомості впливає наявність зареєстрованого права. Незалежний оцінювач враховує наявність оформленого права власності, а також наявність різних обмежень на право власності та інших обтяжень.

5. Розташування

У поточних умовах ринку одна з найважливіших характеристик оцінки нерухомості є місце розташування. Розташування об'єкта в межах населеного пункту, наявність/відсутність інфраструктури в безпосередній близькості від об'єкта, зупинки громадського транспорту та/або метро, віддаленість від центру населеного пункту, оточення. Все це аналізується оцінювачем щодо впливу ціноутворення. Ці параметри можуть суттєво збільшити або знизити вартість нерухомого майна.

6. Вид нерухомості

Оцінюючи нерухомість обов'язково потрібно враховувати її тип. Оцінювач аналізує чи є нерухомість житловою чи допоміжною, окремою будовою чи вбудованим приміщенням. Залежно від виду нерухомості застосовуються різні підходи до розрахунків.

7. Фізичний стан будівлі

Оцінювач розраховує вартість будинку

При оцінці нерухомості також враховується фізичний стан будівлі, в якому розташований об'єкт оцінки (квартира, нежитлове вбудоване приміщення). Рік побудови, матеріал стін, функціональні та технічні особливості, загальний стан будівлі. Незалежний оцінювач здійснює огляд і фіксує всі недоліки чи поліпшення будівлі. Надалі ці деталі будуть враховані при оцінці стану нерухомості.

8. Поверх розташування нерухомості

При оцінці нерухомості також враховується поверх, на якому вона розташована. Наприклад, квартири, розташовані на 1-х поверхах будівель, традиційно мають менший попит, ніж квартири, розташовані на середніх або верхніх поверхах. Особливо це помітно в будинках старої будівлі: вологість та низька температура повітря в квартирі, недостатність природного денного освітлення через посаджені навколо будинку дерева або кущі все це знижує привабливість квартири для потенційного покупця. Для нежитлової нерухомості переваги покупця є іншими. Тому цей параметр враховується та аналізується Оцінювачем індивідуально для кожного типу об'єкта.

9. Якість внутрішнього оздоблення

Стан оздоблення та його якість безпосередньо впливають на ринкову вартість.

Ступінь впливу в більшості випадків оцінюється за чотирма категоріями:

  1. Без оздоблення.
  2. Просте оздоблення або старий ремонт.
  3. Покращене оздоблення або новий ремонт.
  4. Високоякісна обробка або євроремонт.

Для того, щоб визначити, до якої категорії належить об'єкт, оцінювач нерухомості проводить огляд і робить фотофіксацію.

10. Призначення нерухомості

Одним із ціноутворюючих параметрів при оцінці нерухомості є її функціональне призначення та/або фактичне використання. Для цього Оцінювач визначає сегмент ринку, до якого належить оцінюваний об'єкт. У загальному випадку ринок можна поділити на житлову та нежитлову нерухомість та земельні ділянки. У кожному сегменті є своє ціноутворення. Цей фактор оцінювач нерухомості враховує у своєму аналізі.

11.Загальна площа, корисна площа.

Фактор масштабу також впливає на ринкову вартість об'єкта нерухомості. Цей фактор враховує, що об'єкти меншої площі у перерахунку на одиницю площі коштують дорожче, а більшої площі – дешевші. Це з підвищенням платоспроможного попиту об'єкти меншого масштабу.

12. Наявність покращень

Так, наприклад, наявність охорони, влаштоване організоване паркування біля нерухомості, суттєво впливає на її ринкову вартість. Територія, що охороняється, вважається більш привабливою для проживання та ведення діяльності через додаткову безпеку. Наявність організованого паркування значно збільшує привабливість об'єкта. Ці фактори та інші наявні покращення оцінювач враховує при оцінці нерухомості.

Більш цікава ситуація із врахуванням вартості меблів та побутової техніки при здійсненні оцінки нерухомості зокрема для пред’явлення в суді. «Чи враховується стан нерухомості, наявність меблів і побутової техніки» – розгорнута відповідь наведена за посиланням.

13. Інші особливості об'єкту нерухомості

При визначенні ринкової вартості нерухомості оцінювач враховує індивідуальні особливості об'єкта. Так, наявність балкона та роздільного санвузла збільшуватиме вартість квартири. Наявність окремого входу покращує привабливість нежитлового приміщення. Підключені комунікації сильно підвищать ліквідність заміського будинку, ділянки чи будівлі.

Оскільки кожен об'єкт має індивідуальний набір характеристик, процес оцінки нерухомості в кожному конкретному випадку унікальний. При проведенні незалежної оцінки Оцінювач сам виділяє фактори, які найбільше впливають на вартість і здійснює розрахунок.

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка