Авторизация

Ми напередодні історичних змін в українському духовному просторі - Президент про отримання автокефалії української церкви

«Ми з вами напередодні історичних змін в українському духовному просторі. Здійснюється мрія, якій не 27 і не 332, а тисяча років. Мрія про автокефальну помісну православну соборну українську церкву. Про зміцнення і новий розквіт Київської духовної традиції, започаткованої Хрещенням Київської Русі-України рівноапостольним князем Володимиром Великим», - сказав Президент Петро Порошенко під час виступу на ХІ Світовому конгресі українців.


«Константинопольська Церква-Матір рішуче зцілює наслідки давньої несправедливості, порушення клятв і обіцянок з боку РПЦ. Рішення Святого і Святійшого Синоду встановили, що Україна не була і не є канонічною територією Московського патріархату», - зазначив Глава держави, додавши: «Я переконаний і не буде. Нехай не чекають».


Президент подякував всім, хто долучився до цього процесу. «Ми ж правда про це мріяли. Якби рік тому спитати, що ми, в тому числі і на Світовому конгресі українців, будемо говорити, що це питання не десятиліть, і навіть не років і не тижнів, всі б сказали – це диво. І без Божої допомоги тут точно не відбулося. Господь почув молитви мільйонів і надав нам  автокефальну церкву», - сказав Петро Порошенко.


Президент подякував Його Всесвятості Патріарху Варфоломію за рішучі зусилля, за боротьбу і за молитву, яку він здійснював протягом всіх цих років. Також він подякував ієрархам і вірним Української православної церкви Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви, та ієрархам церкви московського патріархату, які молилися і приєдналися до цього процесу. Глава держави також подякував Верховній Раді, яка підтримала його звернення до Вселенського Патріархату.


«Спільними зусиллями, молитвою і боротьбою Господь нам її дарує найближчим часом. Я в це справді вірю», - сказав Петро Порошенко.


Президент зауважив, що наступного тижня відбудеться чергове засідання Синоду, яке має на меті продовжити цей процес і підготувати його завершення у вигляді Собору в Києві. «Ми сподіваємося і молимося, бо для нашого народу самостійна Церква – це гарантія духовної свободи та запорука суспільної злагоди», - сказав він.


«Мені кажуть, що держава немає втручатися в діяльність церкви. Я повністю з цим погоджуюсь особливо, коли  ця держава іноземна – російська. І ми маємо нарешті припинити це втручання нашими спільними зусиллями», - резюмував Президент.

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?