Авторизация

Це інвестиції у розвиток відносин між нашими країнами - Президент України студентам Стамбульського університету, які вивчають українську мову

Під час офіційного візиту до Туреччини Президент Петро Порошенко відвідав Стамбульський університет, де зустрівся зі студентами і викладачами відділення української мови і літератури.


Глава держави відзначив, що радий нагоді відвідати цю надзвичайно поважну шановану освітню установу, яка є найбільшою в Туреччині і однією з найбільших у світі. «Маю велику приємність розпочати офіційний візит до Туреччини з такого знакового і історичного місця, історія якого йде коріннями ще з 1453 року. Стамбульський університет – один із найстарших навчальних закладів Туреччини, стіни якого стали свідками історичних подій, альма-матер для величезної плеяди турецьких вчених і державних діячів, політичної, ділової і наукової еліти Туреччини і всього світу», - сказав Петро Порошенко.



Це інвестиції у розвиток відносин між нашими країнами - Президент України студентам Стамбульського університету, які вивчають українську мову
«Я хотів би подякувати Стамбульському університету. Минулого року, коли відбулися круглі столи були досягнуті надзвичайно важливі домовленості про обмін студентами. І сьогодні українські студенти (у Стамбульському університеті - ред.) можуть мати і бакалаврат, і магістерську програму, і аспірантуру, і докторантуру. Обмін знаннями - це взаємозбагачення», - наголосив він.

Президент також подякував університету за відкриття кафедри української мови і надання можливості студентам вивчати українську мову. «І кількість цих студентів постійно зростає. Це означає, що студенти бачать перспективу у вивчені української мови і твердо впевнені і інвестують у знання, в розвиток відносин між нашими народами і між нашими країнами», - сказав Глава держави.


Він також подякував викладачам «за непросту, але надзвичайно важливу і благородну роботу» та кожному студенту «за потяг до знань і наполегливість в їх здобутті».


Петро Порошенко процитував турецькою мовою слова Мустафи Кемаля Ататюрка: «Стала перемога можлива лише з військом знань».



Президент також зазначив, що сьогодні відбудеться засідання Стратегічної ради України та Туреччини під головуванням Глав держав. Петро Порошенко особливо підкреслив, що Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган є великим другом України.

«У нас є символічне слово двадцять. Кожен рік товарообіг між нашими країнами зростає на 20% і є надія, що у 2018 році він може нарешті досягнути цифри 4 млрд. Кожен рік на 20% зростає чисельність туристів, які з України приїжджають до Туреччини. І цього року це може складати вже від 1,3 млн до 1,5 млн туристів», - зауважив Президент.


За його словами, Туреччина була однією із перших країн з якою Україна запровадила на просто безвізовий режим, а надала можливість українським і турецьким громадянам відвідувати обидві країни з ID-картками. «Дуже приємно, що ми бачимо не тільки українських туристів на пляжах Анталії і Бодрума, на вулицях Стамбула і Анкари. Але й турецьких туристів ми постійно бачимо на вулицях Києва, Одеси, Львова, Дніпра, Харкова і по всій Україні. Це є яскравим свідченням і підтвердженням того, що нашим громадянам дуже комфортно, коли ми демонструємо такі потужні темпи розвитку», - зазначив Глава держави.



Президент повідомив, що сьогодні розпочав програму свого візиту з участі у відкритті пам’ятного знаку на будівлі першої української Амбасади, яка представляла Україну в Османькій імперії у 1918-1922 роках, коли Туреччина однією з перших визнала Українську Народну Республіку. Він також нагадав, що в 1709 році Османська імперія надала захист гетьману Мазепі.

Історія стосунків України і Туреччини надзвичайно динамічна, підкреслив Глава держави. «Саме тому нам дуже важливо тверда і принципова позиція Туреччини у підтримці суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави, чітка позиція по невизнанню незаконної анексії Криму Російською Федерацією, підтримки наших братів – кримських татар, надання їм захисту і чіткої координації дій, включно зі спільними позиціями у міжнародних організаціях», - наголосив він.


Петру Порошенко було присвоєння звання Почесного доктора Стамбульського університету. Президент подякував за високе визнання. «Для мене є величезна честь отримати ступінь Почесного доктора цього поважного навчального закладу та приєднатися до когорти славетних діячів, удостоєних цього звання. Туреччина дуже важлива для мене країна», - сказав він.



Під час вручення Главі Української держави мантії Ректор Стамбульського університетузазначив, що ця ступінь присуджується за утвердження демократичних цінностей у світі та зусилля по зміцненню українсько-турецьких відносин. «Протягом всієї вашої політичної діяльності ви зміцнюєте українсько-турецькі відносини», - сказав він.

Президент також провів зустріч з ректором Стамбульського університету Махмутом Аком та залишив запис у Книзі почесних гостей.


Зараз у Туреччині в освітній галузі працює 62 українця і величезна кількість українських студентів, що вивчають турецьку мову. Поглиблюється співпраця науковців та освітян в різних сферах, відбувається постійний обмін студентами.

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?