Авторизация

Луковица держави: Впевнений, що в українському Парламенті достатньо сил для схвалення рішення про створення Антикорупційного суду

Президент Петро Порошенко під час виступу на засіданні ПАРЄ зазначив, що у Верховній Раді є достатньо сил, щоб розробити і ухвалити Закон, яким буде створено Антикорупційний суд.


«Впевнений, що у нас буде достатньо сил, щоб створити цей Антикорупційний суд», - зазначив Президент та додав, що говорить не лише про коаліцію, а про весь Парламент. «Адже корупція – це рак у всіх країнах», - зазначив він.


За його словами, має бути розроблений компромісний варіант, який йому презентують і він готовий негайно ініціювати цей законопроект.


За останні три роки було багато зроблено для боротьби з корупцією, зокрема запроваджено обов’язкову декларування майна, доходів та витрат всіма державними службовцями, зауважив Глава держави.


Глава держави подякував Раді Європи за постійну підтримку судової реформи, яку спільними зусиллями розпочали ще у 2014 році. Він нагадав, що за експертної участі та підтримки Венеціанської Комісії в 2016 році були прийняті зміни до Конституції України щодо правосуддя. Нещодавно були ухвалені також нові закони «Про судоустрій і статус суддів», «Про вищу раду правосуддя», «Про Конституційний суд», нові процесуальні кодекси.


Президент зауважив, що  особлива увага прикута до питання створення антикорупційного суду, і наразі триває робота з пошуку оптимальної формули для створення цього надважливого органу.


«Зусилля зі створення антикорупційного суду будуть успішними, якщо будуть враховані чотири складові: перше – якісне законодавство, яке відповідає нормам української Конституції; друге – незалежні, політично нейтральні та неупереджені члени комісії, які здійснюватимуть добір судів; третє – професійні та доброчесні кандидати; четверте – у суспільстві існуватиме довіра до новоствореного суду», - наголосив Петро Порошенко. За його словами, сьогодні є певні питання до якості зареєстрованих у Верховній Раді законопроектів, в тому числі й поданого низкою народних депутатів документу щодо створення антикорупційних судів.


«Найбільші питання викликають запропоновані народними депутатами положення про повернення політичним органам – Верховній Раді, Міністру юстиції, Президенту – суттєвого впливу на формування складу такого суду. Нещодавній висновок Венеціанської комісії чітко і недвозначно відзначив неприпустимість політичного впливу на формування антикорупційного суду», - зауважив Глава держави. Він підкреслив, що це суперечить європейським стандартам та ідеології конституційної реформи, яка має бути побудована на принципі максимальної деполітизації судової влади.


«Відтак, зараз необхідним є об’єднання всіх демократичних політичних сил та громадськості і фахова робота із залученням міжнародних експертів заради професійного напрацювання нового консолідованого законопроекту та проведення його через парламент», - сказав Президент.


Він додав, що в той же час головне завдання, яке стоїть перед Україною – не лише створити антикорупційний суд, а й забезпечити справедливе судочинство в рамках єдиної оновленої судової системи. «Сьогодні вся українська судочинна система має бути антикорупційною. Це запорука відновлення суспільної довіри та зміцнення суспільної злагоди», - зауважив Президент.

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?