Авторизация

Парламент підтримав проект змін до процесуального законодавства у першому читанні

Законопроект визначає справедливість, ефективність та своєчасність судового розгляду як превалююче завдання суду, встановлює розширення способів судового захисту та засобів доказування, передбачає дієві механізми забезпечення позову та доказів.


Проект № 6232 передбачає чіткі правила розмежування юрисдикції між судами за предметним критерієм (замість існуючого сьогодні суб’єктного критерію).


Законопроектом передбачене поступове запровадження «електронного суду», зокрема учасникам справи та суду надається можливість вчиняти всі процесуальні дії через засоби електронного зв'язку з відповідними механізмами ідентифікації та безпеки, учасникам справи забезпечуються можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, не залишаючи свого житлового або робочого приміщення.


Для прискорення розгляду нескладних та менш значних справ законопроектом передбачене наказне (для неоспорюваної заборгованості) і спрощене позовне провадження.


Забезпечуються ефективна компенсація судових витрат: кодексами встановлюється презумпція повної компенсації всіх витрат, пов’язаних із судовим розглядом справи та підготовкою до нього, чіткий порядок доказування розміру судових витрат та їх ефективного розподілу.


Як прокоментував Олексій Філатов, заступник Глави Адміністрації Президента України та координатор Ради з питань судової реформи: «Дякуємо тим депутатам Верховної Ради, які підтримали законопроект і поставили спільні інтереси у створенні сучасної системи судочинства вище особистих політичних і фракційних інтересів. Це перший крок у наближенні українського судочинства до кращих європейських практик і ще один важливий етап судової реформи. Будемо сподіватися, що в рамках підготовки до другого читання законопроект стане предметом дійсно фахової, а не політичної дискусії».


Довідка.


Із проект Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» можна ознайомитися за наступним посиланням http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=61415

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка