Авторизация

Литва продовжить надавати медичну допомогу українським військовим, пораненим в АТО

Під час робочої поїздки до Харкова Президент Петро Порошенко разом з Президентом Литовської Республіки Далею Грібаускайте поспілкувалися з військовослужбовцями – учасниками АТО, які проходили лікування та реабілітацію у Литві.


Президент повідомив, що сьогодні під час переговорів з Далєю Грібаускайте було досягнуто домовленості щодо проходження лікування у Литві додатково ще 50 українських військовослужбовців – учасників АТО. «Додатково 50 українських воїнів пані Президентом запрошено до Литви, де вони отримають якісну і сучасну допомогу», - зазначив Петро Порошенко.


Литва продовжить надавати медичну допомогу українським військовим, пораненим в АТО


Глава Української держави подякував Президенту Литви Далі Грібаускайте за те, що її країна і народ надавали дуже важливу підтримку Україні у складі для нашої держави часи. «Я дуже радий вітати Президента Литви у Харкові для того, щоб подякувати за ту велику допомогу, яку Литва надає Україні у ці складні часи. З першої хвилини російської агресії,  яка була розв’язана проти України, з першої хвилини незаконної анексії Криму ми відчували допомогу, підтримку наших партнерів і друзів з Литви. Я вважаю, що ця допомога мала не просто величезне значення, коли нам поставляли амуніцію, кулемети, одяг, медикаменти, але мала величезне символічне значення», - наголосив Президент.


За словами Петра Порошенка, Даля Грібаускайте була першою, хто зателефонував і запропонував допомогу у лікуванні та реабілітації українських воїнів. «Ми це дуже цінуємо», - підкреслив він.


Президент також подякував українським військовослужбовцям за їх героїчний подвиг у захисті рідної землі. Петро Порошенко зазначив, що у час, коли він вступив на пост Президента, практично весь Донбас був окупований проросійськими бойовиками і лише завдяки героїзму українських військових більшу частину захопленої території вдалось звільнити. «Українські героїчні війська звільнили дві третини Донбасу, звільнили Слов’янськ, Краматорськ, Северодонецьк і Лисичанськ, Маріуполь і багато інших місць», - констатував Президент.


За його словами, українські воїни, які захищали український суверенітет, незалежність, кожен клаптик української землі у найбільш складні моменти у 2014-2015 роках під Іловайськом, у Донецькому та Луганському аеропортах і здійснювали героїчні рейди по тилам російських військ, вихід із Дебальцевого та звільнення значної частини Донбасу, гідні допомоги і підтримки як в Україні, так і з боку наших партнерів.


Литва продовжить надавати медичну допомогу українським військовим, пораненим в АТО


«Впевнений в тому, що Литва є одним з наших найнадійніших адвокатів, захисників і найнадійніших представників у Європейському Союзі», - зазначив він. Президент додав, що саме завдяки особистим зусиллям Далі Грібаускайте та Литви український голос чули у Євросоюзі і приймали рішення на користь України.


Президент Литовської Республіки Даля Грібаускайте привітала українських військових та наголосила, що вони є прикладом не лише для українців. «Ваш героїзм був прикладом для нас і ми хотіли не лише допомогти, але й навчитись у вас», - зазначила вона.


«Ви боретесь не лише за себе чи свою свободу, ви боретесь за свободу всієї Європи, тому допомога вам є обов’язком для нашого народу», - підкреслила Даля Грібаускайте. Вона зауважила, що литовський народ через неурядові організації допомагає Україні – люди збирають кошти, шиють одяг тощо. «Допомога від людей значно важливіша, ніж допомога від політиків», - також зазначила вона.


Литва продовжить надавати медичну допомогу українським військовим, пораненим в АТО


Президент Литви запевнила також, що її країна готова і надалі приймати на лікування та реабілітацію українських військовослужбовців.


Українські військові подякували литовському народу, Президенту, уряду Литви а також литовським лікарям, які взяли відповідальність за їхні здоров’я і життя. Українці подарували Далі Грібаускайте прапор Литви, виготовлений учасниками АТО.


Починаючи з липня 2014 року до червня 2017 року Литва надала допомогу в реабілітації та лікуванні 155 військовослужбовцям України, які були поранені під час бойових дій в зоні АТО. За період січень – червень 2017 року медичну реабілітацію отримали 28 учасників АТО, 26 із них вже повернулися в Україну. Нині у Військовому реабілітаційному центрі Збройних Сил Литви проходять реабілітацію двоє учасників АТО.

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка