Авторизация

Президент підпише Закон, яким відновлюється курс України на членство в НАТО

Президент Петро Порошенко підпише Закон, яким закріплюється курс України на набуття членства в НАТО як стратегічного зовнішньополітичного пріоритету держави. Документ був ухвалений Верховною Радою 8 червня.


«Звичайно, що підпишу, оскільки ця законодавча ініціатива була погоджена зі мною», - відповів Глава держави на запитання журналістів під час спільного з Президентом Литви Далєю Грібаускайтє брифінгу у Харкові.


Президент додав, що парламентська коаліція брала активну участь в ухваленні цього Закону. «Хочу нагадати, що це не новація, а повернення до того стану, коли в 2003 році в Законі про основи національної безпеки в якості головної мети було членство в НАТО», - зазначив Глава держави.


Петро Порошенко підкреслив, що як Президент України, має піклуватися про безпеку держави. «Критерії для того, щоб претендувати на членство в НАТО є надзвичайно високими. До речі, вони майже співпадають з критеріями для членства в ЄС», - зазначив Глава держави. Він додав, що реформи, які проводяться для адаптування українського законодавства до європейського, є також необхідними і для членства в НАТО.


Президент наголосив, що Україна вже багато зробила. Це відзначають міжнародні організації та наші партнери, зокрема сьогодні Президент Литви відзначила, що за останні 2,5-3 роки в нашій державі було зроблено набагато більше, ніж за попередні 20 років. Але попереду ще багато роботи, додав Петро Порошенко. «Давайте сьогодні будемо говорити не про формальну сторону подачі заявки, а про те, що Україні треба зробити, щоб реформувати державу, щоб вона відповідала критеріям, які необхідні для членства», - підкреслив Президент.


Глава держави нагадав, що під час засідань Верховної Ради та Національної ради реформ багато уваги приділяється медичній, освітній та пенсійній реформам, питанням приватизації, покращення інвестиційного клімату. «Це лише перші кроки, які зараз будуть зроблені для того, щоб ми рухалися у бік Європи», - наголосив Петро Порошенко.


У свою чергу, Президент Литви Даля Грібаускайтє розповіла, що на останній зустрічі керівників країн НАТО обговорювалося питання про відкриття «дверей» для України та Грузії. «В самому договорі про НАТО, в преамбулі, чітко сказано, що лише демократичні країни, які поважають верховенство права і дотримуються прав людини, можуть звертатися і стати членами Альянсу», - нагадала вона.


Даля Грібаускайтє також зазначила, що критерії та вимоги для членства в НАТО і ЄС є подібними, зокрема це стосується реформи судової системи, прокуратури, економічних реформ. «Всі ті кроки, які ви вже зараз робите. Як щойно зазначив Президент України, ми говоримо не лише про необхідність подачі офіційної заявки, ми говоримо про виконання реформ», - сказала вона, додавши, що Литві після подачі заявки на членство в НАТО знадобилось років 10 для проведення реформ.

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?