Авторизация

Енергетичні реформи, яких Україна чекала 25 років, нарешті зрушили з місця - Президент

Президент Петро Порошенко наголосив, що Україна чекала на реформи в енергетичній галузі понад 20 років і, нарешті, вони зрушили з місця. За останні три роки було забезпечено енергетичну безпеку держави і диверсифікацію джерел енергопостачання, констатував він.


«Мені надзвичайно приємно сьогодні бути тут для того, щоб подивитися що саме зроблено для забезпечення енергетичної безпеки нашої держави. Що саме зроблено для того, щоб енергетичні реформи, яких Україна чекала 25 років, нарешті зрушили з місця. За останні три роки ми забезпечили енергетичну безпеку держави і диверсифікацію джерел енергопостачання. Це стосується всіх сфер», - сказав Глава держави під час відвідин Трипільської ТЕС на Київщині.


Президент особливо наголосив на важливості диверсифікації постачання газу, оскільки у 2014 році майже 100% газу, який споживала Україна, був російським. І лише три роки тому почалися рішучі заходи, завдяки яким в 2016 і 2017 роках Україна не споживала російський газ.


Так само зменшується частка Росії і в поставках ядерного палива, констатував Президент. На початок 2014 року вона становила 100%, в 2016-му – вже 55%. На 2017 рік Глава держави поставив завдання скоротити її до 45%. Решту Україна отримуватиме від інших партнерів, включаючи американський «Westinghouse».


«Це буде підвищувати ядерну безпеку», - наголосив Петро Порошенко. У цьому контексті він також нагадав про завершення спорудження нової арки укриття над четвертим енергоблоком ЧАЕС. «На сьогоднішній день у Чорнобилі найбільша рухома споруда в світі, яка коштує більше мільярда євро і була побудована за рахунок ефективності наших переговорів і коштів донорів, які прийшли допомогти Україні», - підкреслив Президент додавши, що будівництво конфайнменту, який на 100 років гарантує Україні екологічну безпеку, остаточно має бути завершене у листопаді цього року.


Глава держави також наголосив, що з тимчасовою окупацією частини Донбасу, кримського півострову, гостро постала проблема постачання на українські ТЕС вугілля антрацитової групи, адже його видобуток можливий лише на непідконтрольній Україні території. Задля вирішення цього питання у 2015 році було проведено засідання РНБО і Президент дав доручення щодо проведення модернізації українських ТЕС і переведення їх на вугілля газової групи.


«Не тільки газової, а щоб ми могли використовувати і антрацит, і газ. Чому? Бо ми твердо віримо, що звільнимо окуповані території, повернемо антрацитові шахти Україні і будемо вже обирати яке вугілля ефективніше використовувати», - підкреслив Петро Порошенко.


На виконання цього доручення нині вже завершено модернізацію енергоблоків Зміївськіої ТЕС, розпочато роботу по модернізації енергоблоків Трипільської ТЕС, констатував Президент. «При чому зробили це вдвічі дешевше, ніж пропонували проектувальники. І якщо буде збережено поточний рівень співвідношення ціни на вугілля, окупиться ця модернізація дуже швидко, а надійність, ефективність – зросте на порядок», - наголосив Глава держави. 

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка