Авторизация

Російській агресії ми можемо протистояти лише, об’єднавши зусилля – Президент

Ефективно протистояти агресії Росії Україна та світова спільнота можуть лише об’єднавши зусилля і наша держава вдячна за підтримку і консолідацію зусиль у цьому напрямку, заявив Президент України Петро Порошенко.


«Сьогодні наш головний виклик – це агресивна політика Російської Федерації. Російській агресії ми можемо протистояти лише об’єднавши зусилля: зусилля України і Латвії, зусилля України і Європейського Союзу, зусилля трансатлантичного партнерства. Ми надзвичайно цінуємо цю послідовну підтримку і ми глибоко вдячні латвійській стороні за рішуче засудження агресії Росії проти України», - сказав Глава держави під час спільної прес-конференції з Президентом Латвійської Республіки Раймондсом Вейонісом.


Петро Порошенко підкреслив, що підтримка України Латвією є надзвичайно важливою, адже вона «дуже добре розуміє ситуацію в Україні, оскільки також багато років була під російською окупацією».


«Ми дуже вдячні Латвії за тверду і послідовну позицію підтримки суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України, за тверду позицію невизнання незаконної анексії Криму. Фактично Латвія зараз виступає дуже ефективним адвокатом української позиції в Європейському Союзі», - сказав він, зазначивши, що всі ці позиції відображені у Спільній заяві, яку сьогодні підписали лідери двох країн.


Серед сфер, у яких латвійська сторона надає підтримку Україні, Президент назвав участь Латвії у програмі підготовки українських військових. «Наслідком цього є посилення нашої обороноздатності, а також подальше реформування Збройних Сил України, сектору оборони і безпеки, що передбачено Стратегічним оборонним бюлетенем України і нашою співпрацею з НАТО», - констатував Глава держави.


«Ми також вдячні Латвії за внесок в трастовий фонд НАТО з удосконалення системи управління і зв’язку в Збройних Силах України», - додав Петро Порошенко.


Президент також подякував латвійцям за лікування і реабілітацію українських військовослужбовців у Латвії. Він повідомив, що сьогодні в Юрмалі відвідає трьох українських героїв, які проходять реабілітацію в найкращій клініці Латвійської Республіки.


Президент Латвії Раймондс Вейоніс, у свою чергу підкреслив, що його країна, як і усе міжнародне співтовариство, категорично засуджує агресивні дії Росії і твердо підтримує Україну. При цьому він наголосив на важливості міжнародної підтримки України та нагадав історичний приклад, коли тривалий час світове співтовариство не визнавало окупацію Латвії і це сприяло відновленню її незалежності.


Раймондс Вейоніс висловив повну підтримку Нормандського формату та Тристоронньої контактної групи, які покликані сприяти повному виконанню Мінських домовленостей.


«На жаль, рішення Росії про визнання виданих сепаратистами в Луганській та Донецькій областях документів суперечить Мінським домовленостям і не сприяє вирішенню конфлікту», - сказав він.


Президент Латвії висловив переконання, що перегляд європейської санкційної політики по відношенню до Росії можливий лише за повної імплементації Мінських домовленостей: виведення військових формувань, найманців та військової техніки з території України та повний контроль українсько-російського кордону.


Він особливо підкреслив, що дуже важливим є продовження політики підтримки України з боку Європейського Союзу. «Латвія, як і весь Європейський Союз, зацікавлена в демократичній, незалежній та сильній Україні», - підкреслив Раймондс Вейоніс.

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка