Авторизация

Україна та Естонія є надійними партнерами – зустріч Президентів двох країн

Президент Петро Порошенко  у ході офіційного візиту до Естонської Республіки, провів зустріч з Президентом Естонії Керсті Кальюлайд. Під головуванням Президентів також відбулися двосторонні переговори з широкого кола питань українсько-естонських відносин.


Президент України подякував Президенту Естонії за тверду і принципову позицію підтримки України її країною та за особисту позицію пані Президента з підтримки української незалежності та української європейської та євроатлантичної перспективи, під час спільної заяви для представників ЗМІ.


Україна та Естонія є надійними партнерами – зустріч Президентів двох країн


Глава Української держави наголосив на важливості візиту у перші місяці початку каденції Керсті Кальюлайд на посаді Президента та зазначив, що це символізує ту увагу, той пріоритет, який Естонія сьогодні надає відносинам з Україною.


«Ми дуже цінуємо цю увагу та поділяємо цей підхід», - сказав Петро Порошенко та наголосив, що Естонія сьогодні є тою країною, яка найбільше допомагає нашій державі із розрахунку на душу населення.


Глава Української держави високо відзначив послідовну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України та подякував естонській стороні за підтримку нашої  країни у протидії триваючій російській агресії.


«Тверда позиція Естонії, разом з Європейським Союзом, у підтримці суверенітету, територіальної цілісності та незалежності нашої  держави, позиція про не визнання незаконної анексії Криму з боку Російської федерації, позиція рішучого засудження агресії Російської федерації проти України, яка відбувається на Сході нашої держави. Це ті позиції, за які ми дуже вдячні, і які зміцнюють наш стратегічний альянс», - підкреслив Петро Порошенко.


Президент також підкреслив внесок Естонії у роботу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.


Він подякував естонській стороні за проведення реабілітації 40 українських військовослужбовців в найкращих медичних установах Естонії. Це також та форма підтримки, яку Україна дуже цінує, зауважив Президент.


Петро Порошенко особливо наголосив на важливості співпраці України та Естонії у безпековій сфері, в тому числі і у форматі НАТО, та подякував за участь Естонії у Трастовому фонді НАТО. Він також підкреслив важливість двосторонньої співпраці у питаннях кібербезпеки.


Відповідаючи на питання журналістів як зміниться політика санкцій США у зв’язку з обранням нового Президента, Глава Української держави зазначив: «Наша позиція: перше, Україна нічого не боїться. Друге, ми готові захищати суверенітет та територіальну цілісність нашої держави від вторгнення агресора, в тому числі російського. Третє – солідарність міжнародна, європейська та трансатлантична базується не на позиціях зони впливу, а на цінностях».


«І в цих умовах, коли Україна є об'єктом агресії з боку РФ, ми твердо переконані в світовій, європейській  та трансатлантичній солідарності наших партнерів з Україною аж до звільнення української території від російських окупантів, повного виведення російських військ, озброєння та передачі під український контроль неконтрольованої ділянки україно-російського кордону», - підкреслив Петро Порошенко.


Відповідаючи на питання щодо заручників, що незаконно утримуються російською стороною Президент України наголосив, що «тільки солідарні і консолідовані дії всього світу» щодо визволення українських, естонських і інших  заручників, які сьогодні незаконно утримуються в російських тюрмах, здатні змінити ситуацію і допомогти їм повернутися додому. «Ми готові до рішучих і скоординованих дій як до українських громадян, так і громадян Естонії і інших країн», - сказав Президент.


Петро Порошенко також нагадав, що кілька тижнів тому Україна звільнила в односторонньому порядку 15 затриманих. «На жаль, відповідного кроку ми так і не дочекалися», - зауважив Президент.


Україна та Естонія є надійними партнерами – зустріч Президентів двох країн


Президент Естонії Керсті Кальюлайд зазначила, що під час зустрічі обговорювалась ситуація на Сході України та необхідність дотримання Мінських домовленостей, а також важливість збереження санкцій проти Росії до тих пір, поки не будуть виконанні повністю Мінські угоди і Росія не буде виконувати всі свої міжнародні зобов’язання. «Ми обговорили, що цілісність України повинна дотримуватись і політика невизнання анексії Криму з нашого боку буде продовжуватись», - повідомила Президент Естонії.


«Україна залишиться пріоритетною державою в подальшому. Ми наполягаємо, що кожна країна та нація мають право самим вирішувати свій вектор руху. І не може бути, щоб світ був поділений на сфери впливу», - зазначила Президент Естонії.


Керсті Кальюлайд привітала українську делегацію, нагадавши про відзначення 25-річниці встановлення дипломатичних відносин між Україною та Естонією. «Маємо хорошу співпрацю в багатьох сферах. І ми маємо спільне розуміння щодо політики в цьому регіоні», - зазначила вона.

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка