Авторизация

Україна подає позов до суду ООН: вимагає звільнити моряків

Україна подає позов до суду ООН: вимагає звільнити моряків

Україна просить Міжнародний трибунал з морського права (ITLOS) застосувати заходи до Росії і негайно звільнити три військово-морських судна і 24-х військовослужбовців, які були незаконно захоплені Росією в Чорному морі 25 листопада 2018 року. Про це в Facebook повідомив президент Петро Порошенко.

Як пояснили в Міністерстві закордонних справ, відповідно до Конвенції ООН з морського права (UNCLOS), військово-морські судна і персонал на їх борту володіють абсолютним імунітетом. Це означає, що іноземні держави не можуть їх заарештовувати, затримувати і відправляти під суд. Тобто захоплення Росією українських кораблів і моряків в Чорному морі грубо порушує UNCLOS.


1 квітня Україна сповістила Росію, що починає процес арбітражу.

З урахуванням невідкладності ситуації Україна також звернулася в ITLOS з проханням негайно призначити тимчасові заходи: звільнити кораблі і військовослужбовців з полону. У Росії українських моряків тримають у в'язницях за звинуваченням у порушенні законів про охорону кордону. Їм загрожує до шести років в россійсх виправно-трудових таборах.


"Запит про призначення тимчасового засобу судового захисту спрямований на захист від серйозної і непоправної шкоди, яку буде завдано триваючим затриманням і судовим переслідуванням військовослужбовців", - говорять в МЗС.


Аналогічну процедуру в 2013 році запускали Нідерланди після того, як Росія захопила судно і моряків Арктик Санрайз. Однак російська влада відмовилася виконувати обов'язкову для сторін вимогу ITLOS відпустити екіпаж.


Наступним кроком у провадженні стане розгляд справи ITLOS за позовом України. У міністерстві розраховують, що слухання будуть заплановані на найближчі кілька тижнів, і рішення буде прийнято незабаром після цього.



25 листопада 2018 року на південь від Кримського моста корабель ВМС РФ протаранив український буксир "Яни Капу", який з малими бронекатерами "Бердянськ" і "Нікополь" прямував з Одеси до Маріуполя. Окупанти не пропустили групу ВМС в Азовське море, а ввечері, коли та лягла на зворотний курс, атакували вогнем на поразку на виході з Керченської протоки приблизно в 25 км від узбережжя Криму, а пізніше відвезли в московське СІЗО. Київ подав заяву до ЄСПЛ, РФ відмахнулася.


Морякам закидають ч. 3 ст. 322 КК РФ (незаконний перетин держкордону РФ, вчинений групою осіб за попередньою змовою, або організованою групою, або з застосуванням насильства чи загрози його застосування).

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка