Авторизация

Порція антифейку: Супрун розвіяла міфи про кір і вакцинації

Порція антифейку: Супрун розвіяла міфи про кір і вакцинації

Міфи про кір "міцно оселилися на антиваксерських пабліках, форумах і, на жаль, у свідомості людей", тому МОЗ підготував чергову порцію антифейку, яку в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун опублікувала в своєму Facebook.

Перший міф, що на кір краще перехворіти в дитинстві, після чого імунітет стає сильнішим на все життя. Однак, пише Супрун, насправді, кір - це смертельно небезпечна хвороба. "Якщо дитина захворіє на кір і видужає, у неї дійсно сформується імунітет проти захворювання. Однак інфекція може викликати ускладнення: ураження мозку (енцефаліт), бронхіт, пневмонію", - написала в.о. міністра.


За даними ВООЗ, навіть не дивлячись на наявність безпечної та ефективної вакцини, в 2017-му від кору померли 110 000 осіб у всьому світі, найчастіше - діти до 5 років.

Ще один міф: щеплення від кору не гарантує, що дитина не захворіє, тому його можна не робити. Супрун зазначає, що щеплення - єдиний надійний спосіб захиститися від хвороби і важких ускладнень.


Після вакцинації двома дозами залишається невеликий ризик (3-5%), що дитина може захворіти на кір.





Фото: Facebook Ульяни Супрун


Третій міф: "Якщо не застосовувати антибіотики та жарознижувальні засоби під час хвороби, то енцефаліт неможливий; жарознижуючі "завадять" кору проявитись висипкою, тому хвороба піде всередину - в легені і мозок". Насправді, пише Супрун, енцефаліт - це одне з ускладнень кору і його ніяк не можна викликати антибіотиками або жарознижувальними препаратами.



Четверте помилкове твердження полягає в тому, що замість антибіотиків і жарознижуючих можна зробити клізму з водою і содою; це нібито допоможе імунній системі. Однак такий підхід, підкреслюють у МОЗ, це "вид тортур", а не лікування.


4 березня Супрун розповіла, чому деякі дієти шкідливі.


Реклама
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка