Авторизация

Люстрація на Полтавщині зайшла в глухий кут - ЗМІ

Люстрація на Полтавщині зайшла в глухий кут - ЗМІ
Люстрація на Полтавщині зайшла в глухий кут - ЗМІ

Контролювати посадовців та перевіряти їхню причетність до корумпованих схем у Полтавській області сьогодні немає кому.

Такого висновку дійшли автори "Кола". Журналісти поспілкувались із активістами Євромайдану, які 2014-го року брали на себе керування створеним в обласному центрі Люстраційним комітетом і обіцяли пильно спостерігати за люстрацією представників чинної влади. Виявилось, що із обіцянок два роки потому не виконано жодної, а сама установа невдовзі припинила своє існування.

"В комітет увійшло багато людей. Потім юрист, який був на Майдані, Юрій Романов, їздив у Києв, і, здається, був затверджений Єгором Соболєвим (головний люстратор України – прим.авт) на представлення комітету в області. Потім він представляв разом з Соболєвим у квітні-травні цю програму. А наприкінці травня я поїхав в АТО, тому що було далі, мені невідомо", – прокоментував журналістам ініціатор створення полтавського люстраційного комітету Олександр Коба.

У свою чергу активіст Юрій Романов пояснив відсутність результатів та бодай якихось дій відсутністю адекватного законодавства.

"На той час суспільство вимагало радикальних дій і справжньої люстрації, а зробити це без закону було б злочином, за який можна було навіть під суд піти. Нам обіцяли в Києві закон, де були б місцеві комітети. Але прийняли зовсім інше. Тому я пішов. Комітету, можна сказати, і не існувало, була лише ініціативна група по його створенню. Оскільки прийнятий закон про очищення влади не передбачав створення люстраційних комітетів на місцях, а віддав більшість функцій Мін'юсту, то я особисто не бачив ефективних правових інструментів для створення і діяльності такого комітету в Полтаві, а звичайним громадським контролем може займатися будь-яка ГО, тому робити ще одну вважав недоцільним", – зазначив юрист.

Повідомляється, що сьогодні процес люстрації на Полтавщині моніторить місцевий координатор ВГО "Комітет виборців України" Євген Янкевич, а також Громадська комісія з питань люстрації Громадської ради при Полтавській облраді. Утім остання, за словами її очільників, виявилась неефективною.

Источник: http://visti.pl.ua
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка