Авторизация

Вісті з Полтави - Животрепещуще про українську мову

Вісті з Полтави - Животрепещуще про українську мову

9 квітня науково-педагогічні працівниці кафедри українознавства та гуманітарної підготовки Полтавського державного медичного університету завідувачка кафедри Тетяна Лещенко, доцентки Тетяна Шарбенко та Олена Шевченко і ст. викладачка Вікторія Юфименко відвідали актуальну онлайн-лекцію «Що говорять про нас наші діалекти?» Лекторка — Оксана Суховій, мовознавиця, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри української мови та прикладної лінгвістики Навчально-наукового інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка. На лекції були присутні понад 150 слухачів.

Заслухали й обговорили важливі питання, які стосуються мови:


Як упізнати земляка за його мовленням?
Які дієслова «видадуть» ваше походження?
Чому лексика діалектів значно багатша за лексику літературної мови?
Як уся історія української мови «консервується» в діалектах?
Чому говори південних і східних областей наймолодші?
Які найтиповіші риси кожного з наріч?
Як під час війни діалект допомагає шифрувати повідомлення, аби їх не зрозумів ворог?

Лекторка і слухачі, які взяли участь у обговоренні, переконані, що мова належить до чинників, які творять нас як особистість, формують своєрідну «візитівку» кожної людини.  Із раннього дитинства ми чуємо і всотуємо в себе мову від батьків, від найближчого оточення. Зазвичай це не літературна мова, а діалектна, територіальна. У цьому сенсі вона є не лише засобом спілкування, а й певним ідентифікатором особистості, родини, роду, зрештою — малого чи великого етносу. Філологічне «вухо» здатне визначити регіон, із якого походить людина, за інтонаціями, наголосом, окремими звуками, закінченнями слів і навіть сполучниками.

Усім нам важливо усвідомлювати, що в контексті війни на винищення, яку веде російська федерація проти України, збереження мови набуло статусу екзистенційності.  

Прес-служба Полтавського державного медичного університету

www.pdmu.edu.ua 

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?