Авторизация

Вісті з Полтави - СБУ затримала полтавця, який створював фейкове народовладдя та заперечував збройну агресію РФ

Вісті з Полтави - СБУ затримала полтавця, який створював фейкове народовладдя та заперечував збройну агресію РФ

Заклики до захоплення державної влади та заперечення збройної агресії росіян — повідомлено про підозру мешканцю Полтави


За процесуального керівництва Полтавської обласної прокуратури мешканцю Полтави повідомлено про підозру у розповсюдженні матеріалів із закликами до захоплення державної влади та запереченням збройної агресії РФ проти України (ч. 2 ст. 109, ч. ч. 2, 3 ст. 436-2 КК України).



За клопотанням слідчого і прокурора Октябрським районним судом Полтави підозрюваному обрано запобіжний захід — тримання під вартою.



За даними слідства, наприкінці 2022 — початку 2023 років чоловік на своїй сторінці у соціальній мережі розміщував публікації, в яких не визнавалася правосуб’єктність та легітимність державних органів. Окрім цього, поширені матеріали містили заклики до силового захоплення влади в Україні та заперечення збройної агресії рф. Про це повідомили у прес-службі Полтавської обласної прокуратури.









В управлінні СБУ більш детально повідомили про діяльність цього громадянина.



Так, зловмисник позиціонував себе лідером так званого «народовладдя» і створював фейкове «самоврядування» у Полтаві. Незаконну інституцію назвав «радою територіальної громади» і навіть замовив печатку для псевдоустанови.



На власній сторінці у Facebook він закликав громадян приєднуватися до його «об’єднання» і створювати нові «громади» для насильницького захоплення державної влади в Україні. Своїм послідовникам фігурант обіцяв посади у складі фейкової установи.



Крім того, у власноруч записаних відеокоментарях він регулярно повторював кремлівські наративи, в яких збройну агресію РФ називав «громадянською війною в Україні». Також зловмисник публічно заперечував чинний конституційний лад України.



Ініційована СБУ судово-лінгвістична експертиза підтвердила факти злочинних дій фігуранта.



Наразі йому повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:


ч. 2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади);
ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників).

Суд обрав йому запобіжний захід у виді тримання під вартою без права внесення застави.






Додамо, що на одній з фотографії з обшуків, які оприлюднила СБУ, аркуш з написом «Волевиявлення людини. Республіка Україна». У Telegram існують десятки груп зі схожими назвами, які створені під кожну окрему область. Наприклад, на групу «Волевиявлення людини. Полтавська область» підписано понад 1130 осіб.



Координуються ці групи Youtube-блогером Мар’яном Чавою з його каналу «Знай свої права». Для своєї аудиторії у 85 тисяч підписників він транслює наративи, дуже схожі на ті, які свого часу розповсюджував нині затриманий блогер Денис Корнєєв.


Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?